#ToQueerLab, i l’erradicació de la LGTBIfòbia i els masclisme El laboratori de formació, reflexió i acció social aterra a Menorca durant aquest mes de febrer

Miriam Triay/Ciutadella – La iniciativa #ToQueerLab, que funcionarà tot aquest mes de febrer, per acabar culminant al març, és un laboratori de formació, reflexió i acció social que té com a objectiu promoure el pensament crític i l’acció col·lectiva a Menorca, per col·laborar amb l’erradicació de la LGTBIfòbia i el masclisme, des d’una perspectiva feminista interseccional. És per açò que, dividit en 3 parts, tindrà lloc a Ciutadella, Alaior, Maó i Sant Lluís on, finalment, el 8 de març s’exposarà el resultat del procés de reflexió i creació que proposa el projecte.

EL PROCÉS: 3 LABORATORIS

El projecte s’impulsa des de l’associació feminista menorquina Filosa amb l’ajuda de SidaStudi (Barcelona) i BenAmics (Mallorca). I ha sigut possible gràcies a una subvenció del Fons Menorquí de Cooperació i la col·laboració de l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular a través del SAI LGTBI Menorca, l’Ajuntament de Ciutaella, l’Ajuntament d’Alaior i l’Ajuntament de Sant Lluís.

“Amb aquest espai transfeminista desitjam potenciar la crítica social, oferint una sèrie d’eines i metodologies recuperades de la teoria feminista, queer i trans”. La idea és afavorir “la producció de sabers locals, l’intercanvi d’experiències i el foment de les xarxes comunitàries”, incidint en els processos de transformació social de la nostra illa.

Així, i amb la intenció de potenciar el canvi dins Menorca, el procés es divideix en tres laboratoris diferents, amb espais de debat, diàleg i cotreball; per acabar culminant en la posada a la pràctica de les estratègies construïdes conjuntament durant els mateixos, a partir de l’organització d’una acció col·lectiva prevista el 8 de març de 2023, a Sant Lluís.

#TOQUEERLAB-1; CIUTADELLA

El primer laboratori, que s’estrenà ahir divendres,  a la Casa de Cultura de Ciutadella. El 3/02 de 18h a 21h s’inicià sota el nom de #FORM/ACCIÓN, a càrrec d’Alba Pons Rabasa (Menorca), una de les organitzadores del projecte, de Filosa: “Qüestionant la normalitat per transformar la societat: crítiques transfeministes per inventar altres mons més vivibles”.

Ha seguit avui 4/02 de 10h a 13h amb la CONFERÈNCIA I REFLEXIÓ COL·LECTIVA, a càrrec de Gracia Trujillo(Madrid): “Transfeminismes en l’Estat espanyol: recorreguts, debats i aportacions actuals”. I de 15h a 18h amb #FEMXARXA, a càrrec de Cayetana Salao del Taller Comunicación Mujer (Equador): “Reflexions crítiques i estratègies lesbotransfeministes: de les polítiques d’identitat a les aliances estratègiques per a la sostenibilitat de la vida”.

#TOQUEERLAB-2; ALAIOR

Pel que fa al segon laboratori, també començarà amb una #FORM/ACCIÓN, el 17/02, de 18h a 21h al Convent de Sant Diego. Aquesta, moderada per l’anterior ponent Alba Pons, anirà a càrrec de Tatiana Romero de La Laboratoria (Madrid) i d’Iki Yosdel col·lectiu AYLLU (Madrid): “Altres formes de produir coneixement són possibles: Investigació transfeminista, antiracista i dissident”.

Continuarà el 18/02 de 10h a 13h amb #FEMXARXA, moderada per Sonia Rubio de la Revista Masala (Barcelona), estarà a càrrec de, Laura Corcuera d’El Salto Radio (Sao Paolo/Brasil), de June Fernández de la revista ARGIA i Pikara Magazine(País Basc), i d’Ana Lucía Ramírez i Clau P. Corredor de Mujeres al Borde (Colòmbia): “Altres formes de comunicar són possibles: Comunicació crítica i representacions transfeministes”. I de 15h a 18h, tindrà lloc el #COWORKING amb Laura Corcuera: Radio i acció social.

#TOQUEERLAB-3; MAÓ

Per acabar, i abans de l’organització de l’acció social per part de les participants i assistents de tot el procés, el 24/02s’iniciarà la darrera fase del laboratori, a Maó. De 18h a 21h tindrà lloc el #FEMXARXA moderat per Clara Martínez Hernández deSidaStudi (Barcelona), i a càrrec de Paloma Calle de Familias HD (Madrid), de Saida García de Euforia Familias Trans-Aliadas (Madrid), i de Iolanda Melero de Kaleidos Intersex (València): “Altres formes d’educar són possibles: dissidències sexuals, famílies no normatives i pedagogies queer”.

Seguidament, el 25/02, de 10h a 13h tindrà lloc un altre #FEMXARXA moderat per Nizaiá Cassián de Producciones Intempestivas (Hospitalet), i estarà a càrrec d’Esther Mayoko Ortega de l’Espacio Afro, de Nat Solar de La Raposa, i d’Alicia Hopkins de La Comuna Lencha-Trans (Ciutat de Mèxic): “Altres espais són possibles: espais transfeministes, antiracistes i antiespecistes”. I de 15h a 18h tindrà lloc el darrer #COWORKING a càrrec de L i Natu de Tsunami(Formentera): “Fanzine i acció social”.

En aquest sentit, i com podem veure, el procés d’aquest primer #ToQueerLab organitzat a Menorca comença amb un atracament inicial al problema, i a la definició de les teories, presentant els diversos debats que hi ha hagut al voltant i de la important investigació que s’està fent i encara queda per fer. Per seguir amb el paper que tenen els mitjans de comunicació actuals i l’educació en la formació de coneixement. A més de veure com, a través d’accions socials, es poden comunicar aquestes idees transfeministes i antiracistes. Unes teories i un aprenentatge molt necessari, tant a Menorca com a la resta del món. Però que crucial és que ja hagi arribat a la nostra illa.

En cas que vulgueu més informació de les ponents i dels laboratoris, visiteu la pàgina web de Filosa: filosamenorca.wordpress.com/programa/.

 

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.