Descobrint l’origen i l’evolució del càncer

Miriam Triay/DFerreries – Quan parlam de malalties que marquen un abans i un després a  les  nostres vides, com és el càncer, és molt important conèixer el procés que ha tingut, sobretot, en el camp de la investigació. L’any passat la mostra itinerant La investigación en càncer, un reto milenario, va començar a rodar per diferents parts d’Espanya fins que, a principis d’aquest any, va arribar, per fi, a Menorca. Ara, l’exposició que vindrà directament de l’Hospital Mateu Orfila, on ha estat des del 27 de gener, romandrà del 3 al 10 de febrer a la seu de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) Ciutadella (C/ Marquès d’Albranca, 23, baixos), fins a nou trasllat.

EL CONEIXEMENT ÉS PODER PERÒ, SOBRETOT, ESPERANÇA

“La lluita contra el càncer no és nova. En realitat, tenim constància que aquesta malaltia és tan antiga com la nostra pròpia història”, afirma la mostra. Si ens remuntam al primer cas documentat de càncer en humans, el trobam a l’any 3000 aC en l’antic Egipte. Si, d’altra banda, volem saber quan sorgeix la paraula ‘càncer’ és a l’antiga Grècia on hem d’anar, a l’any 460 aC. Per tant, com veim, superar aquesta malaltia, no és un repte actual.

De totes maneres, i encara que el coneixement es remunti a tants anys enrere, les grans fites que destaquen per avançar en el tractament de la malaltia, són actuals. En aquest sentit, l’exposició és molt esperançadora, ja que, tot i ser conscients que la malaltia s’ha de continuar investigant i hem de seguir creixent en el seu coneixement, ens demostra com, en els darrers anys, hem sabut avançar molt més, que en els mils que ens precedeixen.

És des de l’any 2001 quan, a partir d’una de les fites més importants en ciència, el desxiframent del genoma humà, s’obre una etapa en la qual els descobriments sobre la malaltia i, per tant, dels tractaments d’aquesta, s’acceleren gràcies a la tecnologia. És més, i seguint aquesta idea, la mateixa exposició s’atreveix a afirmar que: “vèncer el càncer sí que pot ser la fita que assoleixin els contemporanis”.

LA SUPERVIVÈNCIA COM A PUNT CLAU

Com bé ens explica la presidenta de la Junta Comarcal de Ciutadella de l’AECC, Rufi Lorente, “l’objectiu principal de l’exposició és mostrar a la gent com la investigació en càncer és la nostra gran aliada en aquest camí, i que necessitam potenciar-la sigui com sigui”.

En aquest sentit, i per demostrar que el reptes que venen ara també han de ser esperançadors i ambiciosos, “la mostra posa molt èmfasi en la supervivència mitjana del càncer, és a dir, en el percentatge de persones que, en general, i sense diferenciar per territori o per tipus de càncer, aconsegueixen viure més enllà de la malaltia. Així, la gent és capaç de veure com aquesta ha anat augmentant a mesura que hem avançat, per passar a ser d’un 57% actualment, i amb el propòsit, marcat des de l’AECC, d’assolir el 70% l’any 2030”.

Objectius, com hem dit, ambiciosos, però que són una altra manera de, i a partir de l’exposició, demostrar com, si tots contribuïm, si potenciam la investigació de la forma que bonament puguem, sigui fent voluntariat, estudiant carreres de ciència o, simplement, escollint, a l’hora de votar, els polítics que sabem que podran dedicar-hi un espai i uns diners, llavors segurament s’acabin convertint en objectius més realistes. Hem de seguir creixent en investigació perquè, les fites que ja es mostren i s’han anat assolint durant la història, puguin seguir avançant, de cada vegada més ràpidament.

DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

“Casualment l’exposició romandrà en la seu de l’AECC Ciutadella, per la celebració del Dia Mundial contra el Càncer, dia 4 de febrer”, ens explica Lorente. Una altra manera de fer confluir diferents activitats que donin visibilitat a una mateixa idea: la lluita encara segueix, i l’hem de potenciar com puguem. Si avui no ens toca de prop, potser demà sí. Així que, juntament amb l’exposició, el dia 4 l’AECC convoca a tothom, a les 12h, a la Plaça de la Catedral, per fer una concentració i un llaç verd humà, que representi el lema d’enguany, ‘Tots contra el càncer’. “Es tracta d’una activitat que s’ha convocat de forma conjunta per les diferents juntes comarcals de Balears. I amb la qual volem fer un recordatori de la presència de la malaltia, com en cada campanya”.

Per poder transmetre aquest missatge amb molta més força, des de l’AECC, s’han anat presentant una sèrie de dades esgarrifoses: el 2030 1 de cada 2 homes haurà patit càncer, i 1 de cada 3 dones també. A aquesta dada s’hi suma el fet que, el mateix any, hi haurà 330.000 diagnòstics de càncer, amb

1 diagnòstic cada 1,8 minuts; 8.072 d’aquests situats a les Balears.

CAMPANYA 2023 ‘TOTS CONTRA EL CÀNCER’

Aquestes dades representen un motiu més per potenciar la idea del 70% de supervivència de cara al 2030, ja que suposaria que 7 de cada 10 persones aconsegueix sobreviure la malaltia. Però per aconseguir-ho, a més de moltes altres activitats com l’exposició itinerant, motiu d’aquest article, l’entitat ha llançat una “campanya de conscienciació apel·lant a agents econòmics, socials i polítics a sumar-se al compromís per avançar en prevenció, diagnòstic precoç i investigació”.

Com bé explica la directora de Màrqueting i Comunicació de l’Associació, Yolanda Domínguez, “la campanya reflexa que no hi ha més elecció que unir-nos en #TotsContraElCàncer, perquè quan aquesta malaltia ens pot tocar a tots, hem d’estar units”. Així, el càncer té molt bo de fer escollir a qui fer, a qui fa mal i a qui li trastoca la vida. És per açò que tots hem d’estar units davant la lluita, i intentar aportar el nostre granet de sorra.

I afegeix que “és una crida amb la qual volem apel·lar al conjunt de la societat per crear un moviment, ja que només amb un gran pacte, en el qual es comprometin totes les persones, empreses, entitats, institucions, administració pública i partits polítics, podrem assolir l’objectiu del 70% de supervivència”.

CALENDARI 2023

L’AECC llavors, i de moment, se centra a donar visibilitat i divulgar aquesta idea, a través de conferències i xerrades que ens puguin aportar coneixement divers sobre el tema, com la que tindrà lloc el pròxim 8 de febrer, titulada Alimentació i càncer. Mites i realitat, i que, enfocant-se en l’alimentació, impartirà el nutricionista i dietista, Josep Lluch, a les 17h, a la seu de l’AECC Ciutadella.

Com ens explica Lorente, “sobretot volem, com ja es mostra en l’exposició del pròxim 3 de febrer, centrar-nos en xerrades i actes motivadors, positius, de metges que et puguin dir: mira, hem avançat amb açò, i si continuam així, podrem arribar fins aquí. Que no sigui tot foscor”.

A més de realitzar, com ja és habitual, les diverses campanyes destinades a un tipus de càncer concret, que solen tenir lloc cada mes, que simplement, i com la del Dia Mundial Contra el Càncer, serveixin de recordatori i per remarcar la importància de la lluita de tots. I de seguir amb els diversos tallers que organitzen, com el de piscina, el de ioga, els serveis com la fisioteràpia, la musicoteràpia, etcètera. Totes aquestes activitats, tallers i serveis diversos, que organitzen des de l’AECC, els podreu trobar a la seva web (www.contraelcancer.es/es/sobre-nosotros/donde-estamos/sede-baleares), així com a les seves xarxes socials.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.