CASETA MIA… DE MOMENT

Bon any a tothom! Quan he recordat que me tocava escriure, he pensat primer de tot que faria una llista de propòsits d’any nou, però com que m’agrada ser sincer, ho he descartat. Si mai no compleix els meus, estic jo per anar demanant-vos coses a voltros! O sigui que res, que ho he deixat anar, i llavors, no me demaneu per què, m’he mirat la llibreta del banc. I he vist que m’han cobrat la nova quota de la hipoteca. Com que us tenc un cert respecte, us estalviaré tots els batalls i insults que he amollat en veure que ara, els doblers del meu compte corrent correran més ràpid per fugir de ca meva. Bo què fotem!

Veis? Ja he incomplert un dels meus propòsits d’any nou, que és ser més educat, comptar fins a deu abans d’amollar improperis i ser positiu i bon al·lot. Però és que no entenc aquesta estratègia de fer-nos passar més pena a tots per a salvar què, l’economia? O és que l’economia no la formam les persones? Totes les persones, també aquelles que passam pena per arribar a finals de mes? Bon remil sacs de pebres coents! (una altra vegada, ja he tornat a incomplir el propòsit).

Entre aquestes hipoteques que fan més mal que una depilació amb cera calenta i els preus que tenen les cases, pens que serà prest i a aquesta illa no hi viuran més que els francesos amb pasta, els catalans que tenen una caseta a Menorca “perquè és molt maca” i els menorquins que tenguin la sort d’heretar un piset que els seus pares hauran pagat amb molt esforç. Mirau que en fa d’anys que xerram que açò de l’habitatge és un problema gros, però la cosa no millora. I ja me perdonareu, però tenc molt poques esperances de que ho faci. I per una banda, ho entenc.

Jo m’imagin que un dia d’aquests ve un senyor amb pasta, d’aquests que volen viure a Menorca “perquè és súper tranquil·la i maca” o perquè aquí es viu “tres bien”, treu es talonari i me diu que me compra ca meva. Què faria? Va, avam qui és ara es menorquí pur pur que diu que no la vendria, que ell s’estima molt aquesta terra i tal. Però i si comencen a posar zeros al talonari? Noltros acabarem cedint, segur, i als compradors no els sabrà cap greu posar algun zero més, perquè en tenen de sobres i perquè saben que aquella compra seguirà pujant de preu. Perquè aquest és el problema, crec jo: que viure a una casa és qüestió de doblers. L’habitatge és un negoci, i quan xerram de negocis, sempre hi ha espavilats que guanyen, i molts que perden.

Ara mateix qui perdem som els menorquins. Perquè no ens enganem, Menorca seguirà. L’illa continuarà aquí. No conec ningú que la pugui traslladar, i a no ser que a en Putin li agafi una volada (més) i decideixi fer-lo desaparèixer, aquest trosset de terra seguirà aquí, en aquesta punta del Mediterrani. Però no la podrem gaudir noltros, sinó que la disfrutaran aquells que tenguin pasta per jugar a aquest joc de “qui té més, ho compra tot”. Estem venent Menorca a trossos, i ho permetem. No només açò, sinó que ho miram com si res. Els que teniu fills, no us preocupa que quan ells hagin de comprar un pis o una casa, no ho puguin fer perquè els preus estaran impossibles? És ara que hem de fer cosa, no llavors, que ja serà massa tard!

Jo no sé prou bé com aturar tot açò, però s’ha d’aturar. Mentre tothom vulgui comprar Menorca, Menorca pujarà de preu. I açò només es pot aturar fent que o no es vulgui comprar tant, o que per comprar Menorca, s’hagi de demostrar algun tipus d’arrelament a l’illa. Que no basti només amb tenir un talonari ple a vessar de doblers. Menorca té un encant indiscutible, i jo vull que segueixi essent així. I açò fa que hi hagi molta gent que vulgui venir. Per tant, crec que hem de fer alguna cosa per controlar qui pot venir, encara que pugui sonar lleig. O és que volem quedar-nos sense casa a ca nostra?

En fi, ja està. Que veig que de nou no compliré cap propòsit d’aquest any, i que seguiré emprant aquestes parrafades per desfogar-me. Si teniu la santa paciència de llegir-les, us don les gràcies. I si no les llegiu, us consideraré persones amb criteri, que dedicau el temps a coses més valioses. En fi. Que si em voleu seguir a twitter, per allà som amb l’usuari @tomeupanxarotja.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.