La justícia dóna la raó a Ferreries: El Camí den Kane és públic al seu pas per Binimoti

Llorenç Allès/Ferreries – El mes de juliol, en un reportatge publicat a aquesta revista, el regidor de Camins de Ferreries, Biel Janer, defensava l’actuació de l’Ajuntament en el cas del Camí d’en Kane al seu pas per Binimoti, barrat al pas públic des de 1995. “Consideram que hem fet els passos que havíem de fer. Primer es va intentar l’acord amb la propietat, i no va ser possible. Fins i tot abans d’anar a judici vam fer un darrer intent, se’ns va negar, i només ens va quedar la via judicial”, comentava llavors. Quan estàvem a punt de tancar l’edició d’aquest nombre de la revista, ha saltat la noticia: l’Ajuntament de Ferreries ha aconseguit el reconeixement de la titularitat pública del camí d’en Kane al seu pas per Binimoti, després de recórrer la sentència desfavorable que s’havia dictat al Tribunal de Primera Instància de Ciutadella.

Aquesta decisió judicial, rebuda el 9 de gener d’aquest any, la titularitat del camí d’en Kane és de l’Ajuntament de Ferreries i s’acusa la part demandada d’un acte d’ocupació il·legítima, per la qual cosa la condemna a retirar qualsevol construcció que impedesqui o indiqui la prohibició de pas i a concedir el lliure trànsit al seu pas per la finca de Binimoti. És a dir, tant la barrera metàl·lica com la paret seca que ara mateix impedeixen el pas lliure per la via han de ser eliminades, i ho ha de fer la propietat.

Des de l’Ajuntament es celebra aquesta resolució judicial: “Amb aquesta victòria legal es posa de manifest que tant els arguments emprats durant tot el procés judicial per part de l’Ajuntament com la documentació o els testimonis aportats han estat prova suficient per contrastar la realitat històrica d’ús públic del camí d’en Kane. Aquesta decisió suposa un èxit total per a l’Ajuntament i per al poble de Ferreries. A més, reconeix la defensa dels béns de domini públic sense que puguin ser usurpats per ningú en el futur”.

El regidor de Medi Ambient, Gabriel Janer, també ha agraït el suport de totes les persones que han ajudat a recopilar informació d’arxiu, juntament amb els testimonis que han aportat la seva versió dels fets. «L’Associació d’Amics del Camí d’en Kane ha tingut un paper molt important donant suport a l’Ajuntament en aquest cas. Sense la seva participació no s’hauria arribat al desenllaç desitjat per al poble de Ferreries».

A partir d’ara, la propietat pot presentar encara un recurs de cassació per fer front a aquesta decisió judicial, però sembla que tindria poques opcions de prosperar. De totes maneres, com a mínim passaran uns dos mesos abans que es mogui alguna cosa a Binimoti, segons explica la batlessa Joana Febrer. La propietat està obligada per mandat judicial a llevar la barrera i la paret, i si no ho fa, l’Ajuntament requerirà al jutge que obligui a executar la sentència.

Valoració dels Amics des Camí den Kane

Els Amics des Camí den Kane han estat clau en aquesta victòria del poble de Ferreries. Assebentats de la decisió judicial, fan la següent valoració: “Ens ha sorprès gratament, molt gratament, la notícia de que finalment l’Audiència Provincial de les Illes Balears, en sentència, afirma que el tram de Camí d’en Kane que passa per Binimoti és públic. Estem molt contents perquè hem aconseguit recuperar un bé públic, un bé de tots, un camí públic en aquest cas que segons com hagués pogut anar la cosa s’hagués pogut perdre per sempre. La feina d’empènyer i reivindicar la titularitat pública d’aquest camí no ha estat únicament nostra, ha estat una feina coral que han intervingut moltes persones i diverses administracions que han aconseguir, a la fi, tornar al lloc on era abans aquest històric camí. Pensam amb l’Ajuntament de Ferreries, a qui agraïm la fe i l’esforç que hi ha posat per aconseguir aquesta fita, pensam amb en Josep Masot advocat que ha fet una feinada per demostrar el caràcter públic d’aquest camí; pensam amb els i les voluntàries que ens han ajudat, pensam molt amb els testimonis que amb el seu testimoniatge ens han ajudat moltíssim a creure que se podia aconseguir obrir aquest camí: Xec Camps, Llorenç Pons, Joan Barber, Joan Pons Martí, Consuelo, José des Barrancó, Joan Martí Pelegrí, Tomeu Pons, Josep Marí Sintes, Margarita Pons, en Pepelín i tantes altres persones que han estat al nostre costat.

Aquests és una victòria per a Ferreries i per a Menorca, podrem gaudir amb tranquil-litat i amb pau d’un camí que sempre ha estat públic i històric. Enhorabona a tothom!”

 

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.