Biblioquetes Per Joana Febrer

Biblioteques

A vegades pens que som una dona d’escriure temes recurrents, a risc que el que pugui dir o opinar, només m’interessi a mi mateixa. Però, que voleu que vos digui? A la meva edat tenc molt de temps per recordar, per fer balanços mentalment. De tant en tant, els pensaments volen per tots els meus records de forma reincident i molt vegades torno al tema dels llibres que he llegit al llarg dels anys.

Així que aquests pensaments em duen de rebot a les Biblioteques a les que estic agraïda i estim. Les biblioteques han esdevingut des de temps molt pretèrits una eina fonamental en totes les cultures. Per aquest fet em sembla bé que celebrem cada any el Dia Internacional de la Biblioteca –el vint-i-quatre d’octubre- per recordar i recordar-nos la seva importància i la necessitat de cuidar-les i protegir-les.

I és que les biblioteques, a més dels serveis que presten i de les moltes activitats que d’un temps ençà promouen, són depositàries de la història, la cultura, la literatura… Memòria viva d’un passat que ens recorda d’on venim, qui som i cap on volem anar.

Segurament és per açò mateix que durant conflictes, guerres i totalitarismes, se les hagi volgut silenciar o directament destruir. Qui no recorda les imatges colpidores de la Biblioteca de Sarajevo enrunada durant la guerra de Bòsnia, als anys noranta del segle passat. També a través de la literatura i el cinema s’ha volgut deixar constància d’aquests acarnissaments envers els llibres, sobre aquests intents de prohibir el pensament propi per fer-nos més submissos.

Per sort, les biblioteques han sobreviscut sempre i avui tenim a l’abast aquesta eina tan eficaç, aquest servei tan necessari que ens possibilita l’accés generalitzat al saber, a la cultura, al coneixement, o simplement, al plaer de gaudir de moltes històries, reals o fictícies, que ens ajuden a entendre millor tot el que ha passat i passa. Inclús jo diria que ens pot ajudar a adquirir tota una filosofia de viure. Més enllà de tenir, tenir i tenir… podem aspirar a conèixer, a respondre’ns perquès i dubtes, a tenir veu pròpia, a ser més persones.

Per moltes coses, idò, benvingut sigui el Dia Internacional de les Biblioteques. En el nostre cas, felicitar-nos també per poder tenir a l’abast una Biblioteca de Ferreries que sap fer canvis, que s’adapta, que es transforma per estar sempre al dia i oferir un bon servei, acollidor i proper. Que durant molts anys podem celebrar-ho!

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.