Mantenir l’autonomia. Consells pràctics Per Rosa Solà

Mantenir l'autoestima. Consells pràctics

Una persona depenent és aquella que necessita les cures i l’atenció d’una altra persona per fer les seves activitats bàsiques de la vida diària, com poden ser la higiene, l’alimentació o la mobilitat.

Quan ens fem càrrec d’una persona en situació de dependència hem d’intentar sempre mantenir el més alt grau d’autonomia personal. No hem de fer mai les activitats o accions que la persona que cuidem encara pot fer per si mateixa:

  • L’ajuda s’ha de limitar només a aquelles activitats que la persona cuidada ja no sigui capaç de realitzar per si mateixa.
  • Observar-la per a conèixer tot el que pot fer per si mateixa i així, ajudar-la només en el que sigui necessari.
  • Mantenir la seva privadesa física i emocional.
  • Permetre, si és possible, que prengui les seves pròpies decisions i fins i tot la iniciativa. Que assumeixi responsabilitats, per mínimes que siguin.
  • Cada persona, i segons el grau de dependència que tingui, pot necessitar més o menys temps per realitzar una tasca: no l’hi hem de fer nosaltres ni apressar-la; donar-li el temps necessari perquè la pugui fer per si mateixa.
  • Afavorir la seva autoestima i potenciar que se senti útil.
  • Elogiar-la quan ho faci bé.
  • Posar a disposició i ensenyar a utilitzar totes les ajudes tècniques i personals que permetin que la persona realitzi les activitats per si mateixa.
  • Si la persona no és capaç de dur a terme una tasca o ni de realitzar-ne una part, no obligar-la ni exposar-la a fracassos.
  • Mantenir les rutines.

Convé recordar que la persona cuidadora s’ha de cuidar.” Si tu no estàs bé, ells tampoc “. Tens dret a dedicar temps per a tu mateixa sense sentir-te culpable, a demanar ( I exigir ) ajuda, a cometre errors i ser-ne disculpada. A ser reconeguda pels teus familiars, fins i tot quan les opinions són diferents. A tenir autoestima i admetre que fas tot el millor possible. A admetre i expressar els teus sentiments, tant els positius com els negatius.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.