Els grups de lectura Per Joana Febrer

Quan a finals de setembre -des de la biblioteca municipal- ens van fer arribar el llistat que havien confeccionat a partir de les lectures que el Grup de Lectura havíem fet aquest estiu, em va sorprendre la quantitat i varietat de llibres que entre totes havíem llegit. Mare meva! Vaig pensar, qui diu que s’ha perdut l’hàbit de la lectura? Serà, pot ser, en certs sectors , però no és una cosa general i una prova del que estic dient és que es fa un gran ús de les biblioteques i els Grups de Lectura han arrelat amb força a molts pobles de la nostra illa.

Si no em falla la memòria, al nostre poble el grup funciona des de principis de 2005, essent l’Ajuntament el primer en donar suport a la iniciativa d’un grup de gent llegidora, tot i que significava una novetat en aquells moments. La regidoria de Cultura feu la proposta a partir de la coneixença d’iniciatives similars, grups de lectura que ja estaven funcionant a diferents biblioteques de Catalunya.

Aquí, al nostre poble, la proposta va quallar i l’Ajuntament i el personal de la Biblioteca Municipal van començar a implicar-se, tot i que al principi amb pocs mitjans i sense un pressupost específic. D’aquesta manera va néixer el primer grup de lectura de Menorca, impulsat per un Ajuntament.

Segurament totes les persones, bones lectores, coincidiríem en que ser llegidora i gaudir d’una bona lectura esdevé una afició gratificant. Si volem, fins i tot sense massa costos, ja que el servei de préstec que ofereixen les biblioteques és extens i renovat constantment gràcies a la Xarxa de Biblioteques de Menorca i al servei coordinador que depèn del Consell Insular. Un organisme que va impulsar, en la seva etapa de Conseller, l’estimat Joan López Casasnovas.

Els grups de lectura són, de llavors ençà, un bon motiu per trobar-nos, debatre i fer sucoses tertúlies entorn d’una variada col·lecció de llibres. Per les persones que no ens conformem en llegir i prou i també ens agrada perllongar una lectura concreta, compartir-la i exprimir-la, hi ha en les trobades un motiu per explicar el que hem sentit, el que ens ha emocionat, o fet patir, o intrigat… Com també el que ens ha proporcionat de moments per somriure, perquè cada història, cada trama la vivim doblement.

En el Grup de Lectura de Ferreries, a més, no ens limitem a xerrar sobre els llibres que hem llegit, sinó que també -i gràcies a la Xarxa de Biblioteques- podem conèixer personalment escriptors reconeguts que ens visiten, assistir a xerrades i assumir propostes d’altres col·lectius, com el Fons Menorquí de Cooperació, etcètera. En fi! escrivint ara me’n don compte que no puc dissimular que som llegidora i una devota dels grups de lectura.

Un desig m’atrevesc a formular: que els grups de lectura vagin creixent i contribueixin a que la gent llegeixi més i que els llibres siguin sempre estimats i una bona referència per tal que les futures generacions agafin el nostre testimoni. També, que les biblioteques segueixin esdevenint el punt catalitzador, el lloc on trobem els llibres que voldríem llegir i un espai pels debats dels diferents grups de lectura.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.