Carpeta Ciutadana CIME

L’Associació de Vesins s’Enclusa convoca els V Premis Joan F. López Casasnovas a les millors codolades de Menorca S'ha acordat el canvi de denominació en reconeixement de qui va tenir un paper clau en el naixement, l’organització i la configuració d’aquest premi

Enguany, l’associació ha acordat el canvi de denominació al tradicional concurs de codolades, en reconeixement al paper i la tasca de Joan Francesc López Casasnovas, qui va exercir un paper clau en el naixement, l’organització i la configuració d’aquest premi, formant part del jurat en totes les edicions.

El certamen té com a data límit de lliurament de les obres el dia 15 de desembre de 2022. Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb el president,Tomeu Al·lès, al telèfon 667 85 80 46.

BASES
1. Les codolades.
La codolada és, juntament amb la glosa, una de les composicions poètiques populars més característiques de la literatura oral menorquina. A diferència d’aquesta, de generació generalment improvisada, la codolada és una composició “de colze”, que acaba essent memoritzada amb la finalitat de reproduir-se oralment, motiu pel qual, en cas d’escriure’s, ho fa –com la glosa- amb la màxima aproximació possible al
llenguatge oral.

No té una estructura predefinida, essent variable el número de síl·labes per mot (vers), el número de mots per estrofa i, si n’hi ha més d’una, el número d’aquestes. En qualsevol cas, els versos de la codolada són apariats, el darrer dels quals pot quedar sense rima, i anisosil·làbics (barregen mesures sil·làbiques diferents al llarg de la mateixa composició).

De temàtica diversa, moltes codolades es caracteritzen pel seu to humorístic, irònic i, fins i tot, sarcàstic, havent-n’hi un bon enfilall que s’endinsen en el surrealisme.
Aquestes, que anomenam “desbaratades”, moltes de les quals suposen l’autèntica imatge viva de la codolada per a molts de menorquins, fan succeir, en paraules de Joan F. López Casasnovas, “un embaulament d’imatges irreals (…), superadores de la realitat, assolint gairebé el pur automatisme psíquic” fins el punt de suposar “un trencament absolut de la lògica del llenguatge” per a esdevenir “sorprenents en la mesura que el pensament o el llenguatge en llibertat atenyen associacions insòlites”.

2. El Premi a la millor codolada de Menorca
Els Premis Joan F. López Casasnovas a les Millors Codolades són organitzats per l’Associació de Vesins s’Enclusa, de Ferreries, i consten d’una dotació econòmica de cinc-cents (500) euros que es reparteixen de la següent manera:

– Tres-cents (300) euros pel guanyador

– Cent vint-i-cinc (125) euros pel segon classificat

– Setanta-cinc (75) euros pel tercer classificat

Hi pot participar qualsevol persona.
Cada aspirant podrà presentar un màxim de tres obres.

3. Requisits de les obres
Han de constar d’un mínim de vuitanta (80) mots (versos) cadascuna i disposar d’alguna de les estructures i patrons de rima habituals de la codolada menorquina.

Han d’estar escrites en català, en modalitat menorquina d’acord amb el seu registre oral.

Han de ser inèdites.

4. Lliurament d’obres
Es poden lliurar en qualsevol biblioteca pública de Menorca.
S’han de lliurar en paper (amb cinc còpies).
Les obres i les dades dels aspirants es lliuraran en dos sobres tancats i separats, amb el contingut següent:

SOBRE A. Contindrà, al damunt, la inscripció “I Premi a la millor codolada de
Menorca” i la del pseudònim de l’autor o autora, i haurà de contenir la
documentació següent:

o L’obra que es presenta al concurs (en cinc còpies)

SOBRE B. Contindrà, al damunt, la inscripció “I Premi a la millor codolada de Menorca” i la del pseudònim de l’autor (el mateix que al sobre A), i haurà de contenir la documentació següent:

o Nom i llinatges de l’autor o autora.

o Fotocòpia del DNI de l’autor o autora.

o Títol de l’obra i pseudònim amb què es presenta.

o Domicili de l’autor o autora, a més de l’adreça electrònica i un telèfon de contacte.

5. Termini de lliurament de les obres
Fins el dia 15 de desembre de 2022.

6. Jurat
Constarà del secretari nomenat expressament per l’Associació de Veïns i de cinc persones qualificades en la matèria.

El jurat deliberarà fins a designar tres obres finalistes, d’entre les quals s’escolliran la primera, segona i tercera classificada. A més, podrà atorgar les mencions honorífiques que consideri escaients.

El veredicte del jurat es farà públic el dia 17 de gener de 2023.

Ferreries, dia primer d’octubre de 2022

 

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement