Ferreriencs (1992) Per Bep Cardona

Emprenent el nostre passeig mensual per les gravacions ferrerienques, ens trobam ambun casset recopilatori. L’any 1986 havia arrancat el projecte de l’estudi de gravació“Taller de Somnis” que de manera casolana enregistraven cassets per diferents grups musicals. Arribat l’any 1992, ens adonam que havíem ja tret al mercat deu produccions. El nombre 10 ja feia una mica de respecte. És per això que es va decidir fer un recopilatori. En aquesta ocasió la intenció era incloure un tema de cadascuna de les edicions que s’havien fet amb gent de Ferreries. Per tant, en aquest casset apareixerien cançons de Bep i Joan, Somnis Blaus, Hores d’hàlit i es complementaria amb un tema dels diferents grups que hi havia en el poble. Al modest Taller de Somnis havien anat a gravar alguns grups de Migjorn Gran també. La Orquesta Huracán, havia fet dues gravacions i el grup jove de Siboney també van fer el seu particular casset. Tots ells fent versions d’estàndards ballables i que es venien per Cala Tomàs quan cada nit d’estiu feien les seves actuacions als hotels. Aquestes gravacions, sobretot Huracán és feran també molt populars entre la gent que anava a balls de saló. Amb el pas dels anys seran molts els grups de diferents tipus que s’aproparan al Taller per fer la seva particular edició. Amb poc temps a Menorca era coneguda la feina d’aquest estudi i que evitava desplaçar-se a sa península o Mallorca per tenir una gravació.

Després de seleccionar quins temes anirien al casset “Ferreriencs”, es va contactar amb el Grup de Ball es Penell, que va participar amb la cançó “Sa jota den Pere de sa Figuera”. Els grups de rock que hi havia en actiu aquell any eren Darrer Vitrak i Fora Fulla. Els primers van gravar el tema “No em puc escapar” i Fora Fulla van cantar “Estrella de sa fortuna”. Més endavant, els Darrer Vitrak canviarien el nom pel de Malsson i van gravar un casset tot amb temes seus i del que ja en parlarem més endavant. Era polit veure que els grups cantaven cançons de creació pròpia, encara que
també és cert que el repertori era més mal de col·locar en els diferents concerts que es feien a l’illa. Normalment tenien un grup de seguidors de començava amb el seu grup
d’amics i que els acompanyaven per tot allà on anaven.

Per completar l’espai que tenia una cinta de casset es van incloure un parell de temes dels membres del Taller de Somnis. Una cançó era “Fes-me cas” amb música de Pere Marí i lletra de Dani Cardona i una altre “Mágico y suave perfil”. Una cançó, aquesta darrera, que obeïa a la broma de fer un tema en castellà, ja que tot el que havien escrit fins ara eren en menorquí.

Una altre cançó que va venir inclosa en aquest casset va ser “Mira”. Era un tema amb esperit reivindicatiu i de protesta per les edificacions que es feien a algunes platges de manera desmesurada canviant substancialment el paisatge verge. La cançó la va escriure Bep Camps i va ser la que va obrir el casset. El 2012 Camps gravarà en solitari aquest mateix tema amb arranjaments de Guiem Soldevilla en el disc “Un passeig per la vida”.

A la portada es va posar una imatge de la plaça de l’OAR, foto que va fer el fotògraf ciutadellenc Joan Capó i amb un total de 10 cançons van donar forma a aquesta cinta de casset que va tenir molt bona acollida. Es va demanar ajuda a l’Ajuntament per a cobrir les despeses de l’edició i el llavors batle Biel Martí, va accedir fent una proposta als promotors del casset. Va demanar que seria molt polit poder fer un casset que pogués incloure la banda de música interpretant el Jaleo de Mestre Biel i l’Himne a Ferreries. Cal recordar que Ricard Ramisa s’havia fet càrrec de la banda i també s’havia fet un arranjament per banda de l’Himne de Ferreries. La proposta va arribar a port, però ja en parlarem en una altre ocasió.

GRUP FORA FUA

 

Peu de Foto:
Portada del casset, Ferreriencs DK-90 C-1059

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.