Toni Salord Febrer, regidor de Turisme i Comerç a l’Ajuntament de Ferreries "Volem que els turistes que trien el nostre municipi visitin més el poble”

Toni Salord Febrer

Passejar per Cala Galdana aquests dies vol dir ja trobar-te turistes que han escollit la urbanització per passar uns dies. I és que la temporada turística està a tocar, i arriba el moment de passar revista i analitzar com està el municipi. Un municipi de dues cares: les platges, que a l’estiu estan més que plenes, i el nucli urbà, que manté també a l’estiu una certa tranquil·litat. Toni Salord Febrer és regidor de Turisme i Comerç a l’Ajuntament de Ferreries.

Cala Galdana

– Com es presenta aquesta temporada turística?

Si es compleixen les previsions, serà molt bona. De fet, aquests dies ja es veu molta gent per exemple a Cala Galdana. Per tant, si no succeeix cap cosa estranya, sembla que la temporada serà molt bona.

– Ferreries està preparat per aquesta temporada?

Dins les nostres possibilitats, hi estem. Crec que és així al poble en tema de restauració i comerços, i també a la platja de Cala Galdanda, a la que dedicam molts esforços perquè és una font molt important d’ingressos i l’hem de cuidar.

– A nivell turístic, Ferreries té dues cares: el poble i Cala Galdana. Xerrem del poble. A vegades he sentit a dir que no es fa prou per estirar turistes cap al poble.

Potser ha estat veritat, però com a mínim des que jo som regidor de Turisme ho hem intentat arreglar. Sabem que a Cala Galdana ja hi ha prou gent, i l’objectiu és atreure els turistes que van a la urbanització per a què visitin Ferreries. Ho intentam fent activitats al poble i fent publicitat d’aquestes als hotels, a la platja i a l’oficina de turisme. Cala Galdana està saturat i, en canvi, els comerços del poble potser no ho noten.

– Funciona aquesta estratègia de fer difusió a Cala Galdana de les activitats que es fan al poble?

Creiem que sí, a poc a poc. No ha estat posar dos cartells i que s’hagi omplert Ferreries, però creim que els turistes sí s’atraquen més i roden més.

– Ferreries té prou atractius per a què vengui el turisme?

Alguns poden pensar que Ferreries no té massa cosa, però xerrant amb gent de fora que ens visita, ens diuen que és un poble amb encant. No té grans edificis ni grans centres històrics, com poden tenir altres municipis, però sí repeteixo que tenim encant.

– En els darrers anys s’han obert dos hotels al poble, se n’està ampliant un altre…

I açò es nota al poble, ja que veus més gent anant i venint. Els hotels d’interior han estat positius, ja que aporten un tipus de client molt concret, que cerca la vida de poble.

– Damunt el paper, el turista que s’hostatja al poble és molt diferent del que tria Cala Galdana. Tal vegada açò no ajuda a que els turistes de Cala Galdana voltin per Ferreries…

Són tipus de turistes molt diferents, és cert. Però a Cala Galdana, el perfil de turista és diferent segons la temporada de l’any. Els que venen el maig no són iguals que els d’agost, i sempre hi ha un perfil de visitant que sí participa sobretot a les activitats familiars que fem al poble. En canvi, organitzam concerts i potser ve un altre tipus de gent o potser no vénen perquè tal vegada no els atreu tant. Segons quina activitat fas, atreus un tipus de client o altre.

– Fins ara li he fet aquestes preguntes donant per fet que a Ferreries poble volem més turistes, però no li he demanat si efectivament volem més turistes al municipi de Ferreries.

No sé si volem més turistes o no al municipi, però sí que volem que els turistes que trien el nostre municipi visitin més el poble. Aquest és un objectiu meu com a regidor de turisme i comerç, que els comerciants del poble funcionin en l’estiu amb els turistes més del que ho fan actualment.

– A nivell d’oferta comercial, tenim suficient teixit per atreure al turisme?

Crec que sí. Tal vegada no hi ha els locals de moda que pot haver-hi a altres llocs, però tenim oferta diferencial, com per exemple els comerços que fan feina amb el tema de les persones amb celiaquia. Tenim també restaurants amb força, comerços i forns on la gent de tot Menorca ve a posta a comprar… Tenim una bona oferta.

– Parlem ara de Cala Galdana i segurament del problema de cada any: la falta d’aparcament.

És un problema que tenim cada any, i que ens fa perdre molt temps a la nostra Policia Local regulant el trànsit, que complica als restaurants perquè poden arribar a perdre clients perquè no troben aparcament… És un problema al que donam moltes voltes i no veim una solució màgica. No tenim espai. Enguany, l’aposta és incrementar el transport públic i les freqüències d’autobús, i posar una aturada a Ferreries devora el cementiri, de manera que la gent pugui aparcar allà i agafar el bus. També s’ha negociat amb els hotels per adequar els horaris de l’autobús als dels empleats, per tal de fomentar el màxim possible el transport públic entre els treballadors. Hi ha un projecte per millorar l’aparcament que hi ha a la banda de Ciutadella, davant l’Hotel Cala Galdana, i es guanyaran places. Ara bé, hi ha una reflexió de fons a fer. Si poguéssim guanyar d’alguna manera per exemple 500 places d’aparcament, on posaríem totes les persones? La platja ja està saturada, els restaurants estan plens, Cala Mitjana i Macarella estan saturades… Si arriben més vehicles, on posem les persones que hi van a dins?

– La platja de Cala Galdana està saturada?

Sí, a l’estiu està molt plena, la veritat, i tenim bastant espais destinats a gandules i para-sols. He vist que altres municipis reduïen l’espai per aquestes instal·lacions, però és que en el nostre cas, la major font d’ingressos de l’Ajuntament són els concessionaris de la platja. Altres municipis recapten molt més amb els hotels i els negocis turístics. A vegades hem comentat a l’Ajuntament que hi ha moltes gandules i para-sols, però encara no ens hem posat a fer els plecs per a la pròxima renovació de concessions, que tocarà d’aquí dos anys.

– Com és açò de compartir Cala Galdana amb Ciutadella? A Serpentona s’hi concentren els grans hotels que paguen impostos a Ciutadella, i els turistes segur que ni saben que hi ha una part de la urbanització que pertany a Ferreries i una altra a Ciutadella, i no sap qui fa el manteniment de quin tros, i si veu una cosa en mal estat, segurament mentalment ho atribueix a Ferreries, perquè està més a prop…

Estem molt en contacte, però a vegades la cosa queda en bones intencions. Es van fent passes, s’han aclarit diverses coses a Serpentona, s’ha incrementat la presència de la brigada de Ciutadella… Però és cert que queden coses per fer a aquella banda, i és difícil d’explicar al turista que hi ha una part que correspon a un altre municipi. És una situació complicada, però estem sempre en contacte i hi ha bones relacions, tot i que és cert que a vegades t’agradaria que fessin més.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.