La Direcció General de Consum activa l’eina per calcular el sobrecost als usuaris amb hipoteques referenciades amb l’IRPH

La Direcció General de Consum activa avui una eina digital per tal que els afectats per hipoteques referenciades amb l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) puguin calcular els doblers que l’entitat bancària els ha cobrat de més. La nova eina es posa en marxa avalada pels informes financers i jurídics respectius sobre aquestes hipoteques, que ha encarregat Consum a distints especialistes en la matèria.

El director general de Consum, Fèlix Alonso, ha presentat aquesta eina coincidint amb la commemoració del Dia Mundial dels Drets del Consumidor, avui 15 de març. Durant la presentació l’han acompanyat Guillem Bou, autor de l’informe financer; José María Erausquin i Maite Ortiz, autors de l’informe jurídic, i Juan Carlos del Caz, un dels milers d’afectats i resident a Eivissa.

Alonso s’ha mostrat satisfet de poder presentar aquesta eina en un dia tan especial per als drets dels consumidors i ha assenyalat que servirà d’orientació tant per als afectats com per als advocats i juristes que, juntament amb els dos informes disponibles, compten amb una base sòlida i clara per fonamentar la seva tasca.

Cal recordar que Consum ja va publicar l’estudi financer sobre l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) com a eina d’ajuda a advocats i juristes per desxifrar la complexitat de l’índex des del punt de vista financer. Tot això amb un llenguatge accessible.

L’informe fa referència, entre altres aspectes, al que es consideren «els quatre pilars de l’engany financer de l’IRPH», és a dir, «una redacció incomprensible, complexa i amb informació parcial; els arguments extrafinancers; la clàusula fre, i l’afectació del risc aliè», conceptes que explica el document de manera extensa.

Així mateix, compta amb un apartat sobre contractes IRPH de desequilibri (o sobrecost il·lícit) calculable, en el qual s’aborden els contractes de fusió d’índexs i inclou un full de reconeixement del contracte IRPH amb diversos ítems que permeten mostrar si hi ha mala fe financera en aquest contracte o no. S’ha de dir que la mala fe financera és un concepte econòmic establert pel Premi Nobel d’Economia, el doctor George Akerlof, amb els seus estudis sobre el mercat amb «informació asimètrica».

Pel que fa a l’informe jurídic, s’hi destaca que les peculiaritats especials dels tipus IRPH converteixen els préstecs en especialment onerosos per als consumidors, tret que s’hagués complit el mandat del Banc d’Espanya quant a la necessitat d’incorporar-hi el deute diferencial negatiu.

L’informe també ressalta i concreta les obligacions d’informació, prèvia a la firma del contracte, que tant la Comissió Europea, l’advocat general i la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea han establert a través de la seva jurisprudència reiterada.

Guillem Bou Bauzá és autor dels càlculs financers a l’informe La protecció dels afectats per l’índex de referència de préstecs hipotecaris del Síndic de Greuges de Catalunya. També hi han participat els professors titulars del Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona, Josep González i Joaquín Turmo, els quals han col·laborat en la redacció, l’elaboració de continguts i la revisió de conceptes econòmics amb la finalitat d’acreditar la correcció i autenticitat de tot el que es manifesta en l’informe.

José María Erausquin i Maite Ortiz, autors de l’informe jurídic, són membres del despatx d’advocats RES, de Sant Sebastià. Són pioners a iniciar la reclamació judicial sobre l’índex IRPH l’any 2013. Varen acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de Luxemburg, en la qüestió que sobre aquest índex es va seguir davant aquest tribunal europeu. Des de l’any 2013, són un referent en informació i actuacions enfront d’aquest índex hipotecari.

Alonso ha destacat la necessitat que les autoritats de Consum d’Espanya utilitzin l’informe per valorar si —com es fa a les Illes Balears— s’ha d’obrir un expedient sancionador ateses les denúncies de la ciutadania en què es creu que s’han vulnerat els seus drets com a consumidors.

Finalment, Alonso ha recordat que l’actuació política és «fonamental perquè, d’una vegada per sempre, l’IRPH desaparegui». És per això que ha instat el Govern estatal a eliminar l’IRPH i substituir-lo per l’euríbor, i «acabar així amb el patiment de milers de famílies que encara ara paguen un sobrecost a la seva hipoteca per un índex que, tal com va dir el Tribunal de Justícia Europeu (TJUE) no és transparent i, per tant, entenem que nul».

Durant el dia d’avui s’activarà l’eina digital, que romandrà accessible en el Portal del Consumidor, juntament amb els informes jurídic i financer.

 

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.