Formatges Sa Roqueta fa una setmana que ha presentat el seu nou projecte: un formatge vegetarià

Formatges Sa Roqueta

Mary Moro/Ciutadella – Juanka i Soraya són una parella de ciutadellencs que van decidir, ara fa sis anys, anar a viure al camp, a Ferreries, i dedicar-se a formatjar. Els dos s’estimen el camp i han apostat per lluitar per ell i fer-lo compatible amb el turisme, amb noves idees i projectes; noves maneres de fer respectuoses que inclouen a la gent que ve de fora buscant experiències diferents.

– Qui sou? Qui hi ha darrere de Formatges Sa Roqueta?

– Som Juan Carlos i Soraya, una parella de Ciutadella que tenim dos al·lots petits: Joan i Carla. Una parella amb ganes de lluitar pel camp menorquí, intentem ajuntar el millor de Menorca, el camp, amb el turisme. Tenim noves idees, nous productes i nous projectes.

Formatges Sa Roqueta – Quant fa que us dediqueu al camp i a fer formatge?

– Fa sis anys que prenem la decidisió d’anar a viure al camp, i d’ell; Juanka havia fet tota la vida en el camp, però jo em dedicava a vendre cotxes. Comencem a mitja jornada i passats dos anys vam llogar el lloc per a créixer i poder prendre les nostres pròpies decisions.

– Quins tipus de formatges feu i quina és la diferència entre ells i amb la resta de formatges que podem trobar a Menorca? Que són molts.

– Aquí nosaltres fem el típic formatge Maó-Menorca; ho fem seguint les bones pràctiques que comporten fer un bon formatge: té un sabor intens i un tacte tirant a cremós, es pot dir que és un formatge d’aquell temps. Ara hem apostat per un nou formatge i hem tingut la sort que encara no hi ha hagut cap altre inscrit en la denominació d’origen, hem estat els primers i, de moment, els únics.

– Què feu a la finca? Quines activitats poden fer les persones que us visiten?

-Al maig de l’any passat vam donar d’alta el lloc per a poder rebre visites i no hem parat. La gent pot reservar per a venir a fer formatge amb nosaltres, ser un més de nosaltres, formatgen i posen el nom a una peça de formatge, al cap de vuit setmanes la hi enviem a casa ja curada; això agrada molt perquè la gent es menja un producte que ha estat elaborat per ells mateixos pràcticament des de zero, i amb les seves pròpies mans. Després visitem la granja i fan una degustació dels nostres productes, té una durada de 2 hores, 2 hores i mitja, i així ho fem agradable i no resulta cansat. A part d’aquesta experiència que es fa cada dia, tant a l’estiu com a l’hivern, també poden reservar per a fer només una visita guiada amb degustació, activitat aquesta que també ha agradat molt.

formatges Sa Roqueta– Què ha de tenir un bon formatge?

-Des del nostre punt de vista, del Juanka i la Soraya, ha d’haver-hi, primerament, uns bons animals; les cures que se’ls donen i l’alimentació que portin farà que la llet sigui molt apta i adequada per a poder començar. Després el pagès ha de tenir responsabilitat sobre el que fa, bon criteri amb els ingredients i amb les bones pràctiques de maneig. Sobretot un bon formatge necessita dedicació, constància, paciència, i no voler córrer per a curar-lo; una mica d’afecte i una mica d’alegria per a presentar-ho i el producte no pot fallar!

– Amb què recomanaríeu menjar els vostres formatges? Teniu alguna preferència? Una recepta, un vi en concret? Una hora?

– A bona una ho demanes -diu Soraya rient-! Als que som formatgers demanar això és posar-nos en un compromís perquè jo personalment posaria formatge a tot: a una amanida, amb fruits secs, a una tapita de pernil serrà, dins d’un bocata de tonyina un formatge vell, amb mel si és tendre, amb confitura de meló si és un semi, com a postres en un pudding, en tota classe de pasta, en una pizza… jajajaj vols més idees?!

– Treballeu diàriament. Com és el vostre dia a dia? Quantes vaques teniu?

-El nostre dia a dia no canvia massa d’un diumenge a un dilluns, els animals necessiten rutines: mengen i embruten cada dia; s’ha de portar una rutina si no vols que tot es retardi. Fer formatge és molt sacrificat, nosaltres formatjam de dilluns a dilluns, ja no recordem que és tenir vacances… com jo sempre dic: el camp és molt sacrificat pel poc valorat que està, i sé cert que els meus companys de professió estaran d’acord amb mi. Responent a quantes vaques tenim, tenim 65 vaques frisones, ara mateix ordenem 53 perquè les altres estan per parir. Les munyim dues vegades al dia, el que fa que no ens puguem moure molt del lloc.

– Esteu pensant en un nou projecte? Alguna novetat que vulgueu compartir?

– I tant que sí! El nostre nou projecte ha sortit al mercat fa només una setmana, i està pensat per a la gent vegetariana; encara que no fa falta ser-ho perquè el formatge està molt bo, i ha agradat molt, tant a vegetarians com a no vegetarians.

I on són Formatges Sa Roqueta? Doncs com Juanka i Soraya ens expliquen “tenim un accés magnífic: ens podeu trobar en la carretera general, just sortint de Ferreries cap a Mercadal a mà dreta, en el quilòmetre 25.8 exactament; és fàcil de veure perquè és l’únic lloc que té les cantonades blau cel.”

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.