Ha començat la febre de cada any pels esclatassangs. Tot i que els primers cercadors que van trobar els primers exemplars ho duien ben amagat, ha estat ben prest que la gent ha sabut que el tresor del boscos ja havia fet acte de presència. I en aquest món dels bolets, coneixem avui el cas d’una ferrerienca que, ben enfora del nostre poble, viu aquest món d’una altra manera. Lídia Camps Riera (1976) viu a Covaleda, un poblet d’uns 1.700 habitants a la província de Soria. Allà, juntament amb el seu marit, es dedica a la compra i venda de bolets. I ben bons que deuen ser, ja que entre els seus clients hi ha restaurants amb Estrella Michelin.
– Com acaba una persona de Ferreries a un poble com Covaleda?
– Vaig acabar a Covaleda per amor. Vaig conèixer a n’Héctor, el meu home, en un viatge a Paraguay organitzat per la ONG Proideba de la Salle a les Balears. Tots dos vam participar en un projecte de cooperació… I ja fa 15 anys que visc a Covaleda.
– És molt diferent la vida a Covaleda de la de Ferreries?
– Sí que és una mica diferent, sobretot perquè és un poble molt més petit, d’uns 1.500 habitants, i el clima i el paisatge és totalment diferent. Aquí fa molt fred i tot és paisatge de muntanya.
– En què consisteix la seva empresa?
– Fa uns vuit anys, el meu marit i un altre soci van crear una petita empresa de compra-venda de bolets anomenada “El Ranchal de Urbión”, motivats per la gran afició que tenen tots dos pel món de la micologia. Des de fa tres anys, aquesta empresa la gestionem el meu home i jo. “El Ranchal de Urbión” és una llotja de compra-venda de bolets que es manté oberta tot l’any i distribueix quilos i quilos de bolets per tot Espanya, restaurants, fruiteries, particulars… Només compram bolets procedents de la comarca de Pinares a la gent que gaudeix d’un permís de recol·lecció. La nostra feina consisteix en comprar als recol·lectors, anotant el lloc de procedència i tipus de producte i classificar per categories retirant el producte en mal estat. Una vegada classificat segons producte i categoria, s’ofereix el producte als clients, i després s’envien les comandes. A través de Seur fred envia’m a tot Espanya.
– Allà, a Covaleda, hi ha tanta afició com a Menorca a la cerca de bolets?
– Jo crec que en aquesta zona on visc, que inclou diversos pobles i que s’anomena Coto micológico Pinares de Urbión, hi ha moltíssima afició, sobretot durant la tardor. Fins i crec que hi ha molta més afició que a Menorca ja que la diversitat d’exemplars que es poden trobar es molt més àmplia. Aquí durant tot l’any es poden recollir diferents exemplars, i n’hi ha uns 40-50 que són comestibles.
– Quin és el bolet estrella?
– El bolet estrella és el Boletus Edulis, seguit de Pleurutus Eryngii, Amanita Caesarea, Marzuelos….
– A qui compren els bolets?
– Noltros compram els bolets als recol·lectors que gaudeixen d’un permís tipus comercial. Aquest permís sols el pot obtenir la gent empadronada a la província de Soria i costa 10 euros, i és vàlid per tot l’any. Cada persona pot recollir fins a 30 o 50 quilos al dia, segons la zona.
– Està regulada allà l’activitat d’anar a cercar bolets? Hi pot anar qualsevol o s’ha de tenir algun permís? Tothom us pot vendre bolets?
– L’activitat d’anar a cercar bolets està molt regulada i dividida en diferents ‘cotos’. Tota persona que vulgui anar a cercar bolets s’ha de treure un permís de recol·lecció, ja sigui de tipus recreatiu, que l’habilitat per agafar 5 quilos per dia per consum propi, o de tipus comercial, que permet agafar fins a 50 quilos al dia. Amb aquest darrer permís és amb el qual poden vendre els bolets recollits. Tota la gent de fora que ve a cercar bolets també s’ha de treure un permís de dos dies que costa 5 € i no dóna opció de venda.
– A qui venen els bolets?
– Nosaltres venem els bolets als particulars que s’atraquen a la llotja, i després tenim els nostres propis clients com restaurants i fruiteries. Cal dir que el nostre producte es serveix en restaurants de tota Espanya, fins i tot a alguns amb Estrella Michelin.
– És una activitat que dura tot l’any, o està restringida a una època concreta?
– Es una activitat que es pot comercialitzar tot l’any, ja que durant tot l’any hi ha bolets d’un tipus o altre. L’únic mes que es sol aturar es agost. També cal dir que depèn del temps i de la pluja que sigui una bona o mala temporada. Per això nosaltres no vivim exclusivament d’aquesta activitat. El meu home és ferrer i jo faig substitucions a escoletes sempre que em surt l’oportunitat.
– Es poden anar a cercar bolets a zones públiques O també a privades? I a les privades, es fa amb algun acord O conveni amb els propietaris?
– Hi ha ‘cotos’ que són públics i altres privats. Els públics estan gestionats per part dels socis, que solen ser els ajuntaments, i tothom es pot treure permisos. En canvi, als privats, és el senyor del terreny qui decideix com ho gestiona. El 90 per cent dels ‘cotos’ són públics. Aquest any s’ha declarat Parc Micològic els Montes de Soria, que consta de 128.000 de 84 municipis, i és el mes gran de Espanya.
– L’esclatassang, que aquí causa furor, té sortida allà?
– L’esclatassang és un bolet que surt en quantitats molts gran. Hi ha anys que se n’han arribat a recol·lectar 100.000 quilos en una temporada. Per açò, aquí no és un bolet que causi furor. Més del 60% de la producció dels pinars s’exporta a altres països d’Europa.