La torrentada de Ferreries Text: Silve Pons

Torrentada Ferreries

El camp

La força de l’aigua fa caure parets i nega camins i tanques i fins i tot afecta béns patrimonials. Canalons i torrents baixen plens i el Barranc d’Algendar torna a perdre el planter d’arbres. Sortosament no ens trobam en l’època de l’any en què hi hagi més cultius sembrats perquè el desastre hagués pogut ser molt pitjor pel que fa a les collites. El que també afecta molt directament als pagesos són els enderrossalls de les parets seques i de les portalades i barreres que s´han hagut d’aixecar ràpidament per mor de que el bestiar no fugi. Una de les zones que s’ha vist especialment afectada ha estat la dels llocs del camí de Son Patrici. El torrent de La Marcona va baixar ple com mai ho havia fet.

Una vegada més ha quedat palesa la necessitat de mantenir els torrents eixermats i nets perquè el què l’aigua ha arrossegat, sobretot roques, ara es troba enmig de les tanques i és una feinada afegida pels pagesos que han de sembrar-hi i llaurar-hi. Quan un torrent ve ple, l’aigua agafa velocitat i força i arrossega tot el que troba per  davant, i quan es desborda pot provocar danys incalculables tant materials com personals. Fa anys que la gent del camp reclama la neteja dels canals i torrents i cada vegada que succeeix una desgràcia natural, com ha estat aquesta, es torna a posar damunt la taula. Si les administracions no en prenen nota, malament rai!

Que caiguin 126 litres d’aigua per metre quadrat en menys d’una hora és inusual, però el dimarts 21 de setembre va succeir; ara ja sabem que és possible, per tant, hem d’estar preparats.

El torrent de Son Granot

Segurament les imatges més espectaculars què hem vist tots per les xarxes socials i la televisió és el del torrent de Son Granot que baixà a gran velocitat i amb una força inusual vessant pels costats i negant bona part de l’Avinguda Son Morera. La potència de l’aigua arrabassà algunes de les plaques de formigó de dins el torrent, amb el greu perill que comporta. Des de l’Ajuntament ja han informat que revisaran el protocol de neteja del torrent, que actualment és una intervenció a fons bianual i una més superficial a finals d’agost (just després de Sant Bartomeu). La darrera neteja es va fer el desembre de 2020. Des de La Sala tenen clar que si han de posar més recursos i s’ha de netejar a fons almenys una vegada a l’any, es farà. L’administració local actuarà d’acord amb la DG de Recursos Hídrics que ha desplaçat el seus tècnics la primera setmana d’octubre. Una vegada aquests hagin redactat el seu informe, es podran prendre les mesures necessàries per decidir quines actuacions convé prendre respecte al torrent de Son Granot.

Les ajudes

Encara som dins el termini d’un mes per demanar les ajudes corresponents (fins el 21 d’octubre) i tant els pagesos com els propietaris de finques i cases afectades realitzen els inventaris al detall. L’Ajuntament, però, va més lent a l’hora de quantificar els danys i pèrdues ocasionats a la via pública. La manca de recursos ha obligat a reclamar ajuda als tècnics del Govern per por a que s’acabi el termini i no s’hagi pogut finalitzar el treball. Les instàncies i peticions d’ajudes s’acumulen i és, encara, impossible determinar el cost de totes les despeses ocasionades per les inundacions. El fet d’haver declarat Ferreries com a zona d’emergència assegura que arribin ajudes però, de moment, no es sap no es pot fer una aproximació de quina quantia ni quan es podrà comptar amb ella. Mentrestant, Ferreries segueix intentant posar una mica d’ordre, netejar i retirar les restes de la destrossa. Familiars, amics i grups de voluntaris, han posat les seves mans a disposició dels afectats per, entre tots, intentar tornar a la normalitat el més prest possible.

 

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.