La Policia Local de Ferreries passa per una situació complicada pel que fa a nombre d’efectius. Hi ha 14 agents en plantilla, inclòs el cap de Policia, Simón Bosch, però quatre d’ells han passat o estan en procés de passar a segona activitat per motius d’edat o salut; dos es troben en situació de baixa mèdica de llarga durada, i la resta s’han de repartir per fer les vacances pendents que els queden. “Duen un any i mig amb un ritme de feina molt alt, fent hores extres, en total hem fet més de 25 torns extres cada mes, i estan esgotats”, comenta Bosch.
A la pràctica, només són set els agents efectius dels què disposa Ferreries ara mateix. Això es deu a que una llei estatal no permet cobrir les places de feina dels agents que passen a segona activitat, sinó que s’han de crear places noves. Cobren un sou com a policies, tot i que no poden exercir com a tals i fan altres feines administratives o similars.
El sistema d’accés també és especial, explica la batlessa, Joana Febrer, perquè una persona interessada en ser policia s’ha d’apuntar a un poble concret, ha de fer unes proves teòriques i després la formació de mig any a l’EBAP (Escola Balear d’Administració Pública) l’hi ha de pagar l’ajuntament: “Quan aquesta persona té la formació que li ha pagat un ajuntament concret, després pot decidir que va a fer de policia a un altre poble perquè li interessa més. I per altra banda, noltros anunciam una vacant, es presenten persones i hem de fer una borsa per cobrir la plaça, però aquesta borsa desapareix quan adjudiques el lloc de feina, no la pots mantenir per si un dia tens una baixa i necessites un substitut com passa en altres feines de l’administració. És un sistema que hauria de canviar”.
A banda de la necessitat de canviar tant la llei estatal referent a segones activitats com la llei balear perquè hi pugui haver una borsa general de policies, el cap de Policia Local opina que l’Ajuntament de Ferreries hauria de ser més àgil en aquestes qüestions: “Teníem una agent de policia que estava com a interina i demanàvem que s’obrís una plaça fixa a Ferreries perquè hi pogués optar. Al final, com que encara no s’havia fet i li van oferir plaça fixa a Ciutadella, se’n va anar allà”. Ara hi ha una persona interessada que s’ha apuntat per formar-se com a policia per Ferreries però encara no ha pogut començar perquè l’EBAP havia d’iniciar un curs aquest setembre i l’ha anul·lat. “Si l’Ajuntament hagués estat més àgil en treure la convocatòria, aquesta persona podria haver començat el curs a principis d’enguany i ara ja el tindríem en pràctiques; però amb l’anul·lació del curs per part del Govern balear, que tampoc ajuda, haurà d’esperar al gener de 2022. Amb mig any de formació i mig any de pràctiques, no el tindrem a la policia com a efectiu fins el 2023”, afegeix Bosch. Entén que l’Ajuntament de Ferreries és petit i té uns recursos limitats, a més hi ha hagut canvis de secretaris i factors que endarrereixen els tràmits, “però tot repercuteix després en el servei”.
Sigui com sigui, els set agents actuals en servei no són suficients per cobrir bé els tres torns diaris que fa la Policia Local, de manera que un parell de mesos enrere l’Ajuntament va haver de suspendre el torn de nit de manera temporal. De la seguretat nocturna se n’ocupa ara la Guàrdia Civil ubicada as Mercadal (zona centre de Ferreries, Es Mercadal, Es Migjorn Gran i Alaior), que cada vespre passa ronda per aquí. As Migjorn Gran per exemple, ja fa temps que la Guàrdia Civil cobreix els torns de nit i els caps de setmana. “És una solució temporal, just es pugui recuperarem els tres torns”, assegura la batlessa. Per la seva banda, el cap de Policia Local, que en 31 anys de servei mai havia vist tancar el torn de nit, comenta: “La Guàrdia Civil farà tot el que pugui. Ve cada dia però si un dia té un detingut o alguna incidència a una altra banda i aquí hi ha cosa, haurem d’esperar. Me dóna la impressió que a nivell de seguretat els residents de Ferreries som de segona categoria comparats amb els des Mercadal, per exemple, perquè pagant els mateixos imposts, ells tenen servei de Policia Local 24 hores i aquí no”.
Borsa de substituts i agents COVID
La batlessa explica que el Govern balear està prenent mesures també per millorar la situació de les Policies Locals. D’entrada està previst crear una borsa per a cada illa d’agents de policia interins que es puguin contractar per cobrir baixes i substitucions temporals. Per altra banda, el Govern ha anunciat també que destinarà 1,3 milions d’euros als ajuntaments per contractar agents COVID. Aquests tindran funcions més limitades que els agents de policia normals i sempre hauran d’anar acompanyats d’un efectiu (no poden operar sols) però, a falta de concretar més, sembla que podran ocupar-se de fer complir la normativa COVID, qüestions de trànsit, ordenances, etc. “Esperam poder tenir-ne un parell a Ferreries i mantenir-los fins a finals de 2022”, afegeix Febrer.
Per la seva banda, Simón Bosch no veu aquesta opció d’agents COVID com la solució als problemes de falta d’agents de les Policies Locals, agreujats per la pandèmia: “Encara ens falta saber molta informació. Quines funcions podran fer, quins uniformes podran dur… Crec que és un invent del Govern i no entenc com poden fer funcions de policia persones que han superat només un curs de bomber o una de les proves d’accés de policia. No és lògic per exemple que per superar les proves físiques ja puguis fer de policia, si no has fet la part teòrica. Me sembla que serà una xapussa del Govern balear. Aquests agents COVID ajudaran, però no és la solució”.
La solució passaria per reclamar al Govern central que els ajuntaments amb recursos pressupostaris i sense deutes, puguin cobrir alguna plaça per substituir els policies que estan en segona activitat.
Per a Joana Febrer, també s’haurien de canviar altres qüestions: “Personalment crec que hauria de canviar la forma d’accedir de la gent que vol ser policia. A nivell de Menorca també seria interessant funcionar com una policia mancomunada, que tots els policies cobressin igual perquè sinó els municipis grans estiren a tots els que fan formació pagats per un altre ajuntament, i en el cas de Mallorca es veu molt amb Palma i Calvià. Hauríem de fer un replantejament d’organització a nivell d’illa i a la vegada poder guardar una borsa d’agents, ja que al final les persones que es presenten són gairebé les mateixes a tots els pobles i és una pèrdua de temps, per ells mateixos i per l’administració, repetir les proves a cada banda”.
Nou local
A principi d’any la Policia Local es va traslladar a un nou local del carrer Guillem Coll. L’anterior era de lloguer i aquest és propietat de l’Ajuntament, de manera que serà la ubicació definitiva. Es va fer una obra interior per adequar-lo a les necessitats del cos de policia i ara compten amb diverses sales i despatxos, una armeria, una sala gran per fer formació, vestuaris i magatzem per material.
El cap de Policia Local considerava millor anar a una nau del polígon i ajuntar allà altres serveis com bombers i Protecció Civil, però l’Ajuntament va apostar per una policia més a peu de carrer.
Per altra banda i més a nivell operatiu, la Policia de Ferreries acaba d’estrenar un sistema digital per gestionar les infraccions de circulació. Els agents disposen d’una PDA, un dispositiu electrònic que permet consultar dades del vehicle, tramitar la denuncia al moment sense haver de passar-ho per escrit i imprimir la denuncia al mateix lloc de la infracció. Amb aquest tiquet i el codi de barres, els propietaris de vehic
les multats podran anar directament a un caixer de banc i pagar la sanció, sense haver de passar a pagar a la Policia o a l’Ajuntament. Es tracta d’un sistema que ja empren les policies locals des Migjorn Gran i Sant Lluís.