Carpeta Ciutadana CIME

Antoni Roca Várez va retratar les festes de Sant Bartomeu Text: Esperança Pallicer. Arxiu d'Imatge i So de Menorca-CIM Fotografies: Antoni Roca Várez. Arxiu d'Imatge i So de Menorca-CIM

Avui tothom pot fer fotos en qualsevol moment i les càmeres fotogràfiques i els mòbils són un element normal a les nostres vides i les nostres festes. Quants no hem retratat o gravat el primer toc, un moment del jaleo o de l’ambient a qualsevol punt del poble? Segur que no és difícil trobar alguna foto de festes al carret o la galeria d’imatges del nostre mòbil?

Ara ho consideram normal, però a principi del segle XX no ho era gens. L’accés a les càmeres era molt reduït, només a persones amb un poder adquisitiu i a uns coneixements tècnics que no eren generals. A més, fer la foto tampoc era senzill i la mida de les càmeres no ajudava massa.

A l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca conservam algunes imatges dels primers fotògrafs professionals i amateurs que van retratar la nostra illa. Entre els nostres fons hem trobat aquestes 4 fotografies d’Antoni Roca Várez, que mostren diferents moments de les festes de sant Bartomeu.

Antoni Roca Várez (Maó 1866 – Girona 1925) va ser un home molt polifacètic i un membre molt actiu de la societat cultural i social menorquina de finals del segle XIX i principis del XX. Provenia d’una família benestant i il·lustrada de Maó. Després d’estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i fer el doctorat a Madrid va tornar a Menorca, on exercí durant bastant temps de professor interí a l’Institut d’Ensenyament Secundari de Maó. Amb el seu esperit curiós i emprenedor, Roca Várez no gaudia gaire fent de professor i preferia dedicar-se a la lectura i l’estudi dels seus temes preferits a la seva biblioteca, les excursions i la música. Va experimentar sobre diferents cultius i va inventar un instrument musical, el litòfon, que estava fet de lloses de pedra que feien diferents notes. A més, va ser entre altres coses vicecònsol de Portugal, president de la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags, impulsor de la Creu Roja a Menorca, secretari de la secció d’esports i excursionisme de l’Ateneu de Maó i membre de la Cambra de Comerç. Antoni Roca Várez deixà Menorca quan va treure les oposicions de catedràtic d’institut va haver de traslladar-se primer a Osca i després a Girona

La seva curiositat natural el va dur a provar la fotografia i sobretot la fotografia estereoscòpica, convertir-se en un dels primers fotògrafs amateurs de Menorca. La majoria de fotografies que va fer i que es conserven en el seu fons de l’Arxiu són fotografies al gelatinobromur d’argent sobre placa de vidre. Moltes d’aquestes imatges són negatius estereoscòpics i a vegades es troba la imatge positivada damunt vidre, encapsulada i segellada, tractament que es feia quan es preveia que les plaques serien manipulades en col·locar-les i treure-les dels visors estereoscòpics.

Podem imaginar com devia ser fer fotos quan va venir Roca Várez: una càmera molt gran, amb doble objectiu (perquè les fotografies eren estereoscòpiques) i que no cabia a la butxaca. L’esforç per fer aquelles fotografies era prou gran per a valorar-les doblement: pel que ens mostren i per la seva realització.

Les imatges que us hem triat ens mostren 2 punts de Ferreries: per una banda veim la qualcada amb el lloc de Villa Pepa de fons i per l’altra, el pla de l’Església.

Tenim dues fotos que es van fer a la zona del final del carrer Fred, amb les cases de Villa Pepa, el boueret i on s’intueix el lloc de sant Bartomeu. En aquestes imatges podem veure els cavalls i els caixers i diferents homes que els miren (És molt possible que aquesta fotografia sigui una de les primeres en què podem veure la bandera de sant Bartomeu). I també veim la somereta i un home vestit de carrer que ha qualcat un dels cavalls de la qualcada.

A les fotos que ens mostren el Pla de l’Església reconeixem dos moments ben clars de la festa:

Banda Ferreries JaleoLa fotografia on veim el jaleo de sant Bartomeu és una foto ben interessant per veure com han canviat els nostres jaleos. La quantitat de gent, mirant el jaleo des dels laterals, i com van vestits, ben mudats, ens mostren una imatge ben diferent de les festes a què esteim acostumades els darrers anys.

També podem veure una façana ben diferent presidint la plaça, un ajuntament més petit i sense balconada. Ara, el que no ha perdut el Pla de l’Església és el seu pendent!

Per una altra banda, tenim la fotografia de la banda de música sortint de l’ajuntament. Ja sabem que Ferreries sempre ha estat terra de bandes de música i Roca Várez va retratar com la banda d’aquell moment sortia de l’Ajuntament acompanyant els caixers. Tot i que no eren tan nombrosos com els d’avui, els músics de la banda devien ben animar la festa perquè veim com la gent es va arreplegant per veure passar la comitiva.

Se’ns fa difícil dir de quin any són aquestes fotos. Moltes vegades ens passa, a l’Arxiu, que ens arriben els documents sense cap data ni informació i, no sempre ens és possible trobar la data exacta. Després de revisar aquestes i altres fotografies d’Antoni Roca Vàrez i la seva biografia, hem considerat que han de ser de principis del segle XX, just abans que Roca Várez deixés Menorca (1900-1915 aproximadament)

Podeu trobar més informació sobre l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca-CIM, els nostres fons, el fons d’Antoni Roca Vàrez i les activitats que feim seguint les nostres xarxes socials i a la web: http://aism.cime.es. I si teniu fotografies, gravacions sonores o pel·lícules que penseu que poden ser interessants per conservar, posau-vos en contacte amb nosaltres.

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement