Carpeta Ciutadana CIME

Unió Excursionista Menorquina (UEM) Text: Lola Coll; Fotos: UEM

coves Menorca

– Com passes els moments de temps lliure? 

– M’agrada passar temps al medi natural, passejant i anant a fer fotos. També practico l’espeleologia, encara que no la considero un simple passatemps. Sóc soci de l’Unió Excursionista Menorquina (UEM) que té una secció d’espeleologia i també estic federat amb la Federació Balear d’Espeleologia.

– Amb qui?

– Som un grupet, tots membres de la UEM, que ens trobem els caps de setmana i partim cap a alguna zona on tinguem algun projecte en marxa.

– Que feis?

– L’Unió Excursionista Menorquina, amb alguns dels seus membres, està fent una feina de catalogació de les cavitats de Menorca desde fa ja uns 30 anys. Actualment, té més de 4000 cavitats catalogades per algun tipus d’interès (espeleologic, geològic, arqueològic, paleontològic, rates pinyades, …) Aquesta tasca de catalogació implica una mica d’exploració, de descoberta de noves cavitats o d’ampliació de cavitats ja descobertes. I per altra banda hi ha la feina de documentació/catalogació que consisteix en fer fotos de les parts més significatives de les cavitats, topografiar la cavitat (prendre medicions de distàncies i orientacions i plasmar-ho en un plànol) o si més no, fer-ne un croquis a ull i finalment, fer una fitxa escrita per deixar constància d’aspectes de la cavitat tant diversos com: on està situada, com arribar-hi, de quin tipus és, com s’ha format, si te formacions (estalactites, estalagmites, columnes, etc), la morfologia, característiques geològiques, si te restes arqueològiques, si hi ha rates pinyades, etc.

Desde fa uns anys el nostre grupet col·labora amb aquesta tasca tot i que hi ha que dir que per sa meva part, no som el membre més actiu i menys el darrer any. Hi ha que donar mèrit a algún company que sí que ha fet molta feina en aquest sentit.

– Quines coves hi ha a Menorca, de quin tipus? Són totes accessibles? coves Menorca

– Per les característiques geològiques de Menorca, la gran majoria de coves són de tipus càrstic. Açò vol dir que s’han format per l’erosió que produeix l’aigua a les roques blanes, com és el cas de gran part del sud de Menorca que és de tipus calcari (marès). Els corrents d’aigua, tant subterranis com superficials, dissolen la roca i creen grans espais buits. Després, filtracions d’aigua, poden crear formacions, les conegudes estalactites, estalagmites, columnes, banderes, gours, etc.

– De quin tipus?

– Podriem catalogar els tipus de cavitats principals com: terrestres, marines, avencs i picades (artificials). Altres característiques interessants són el recorregut (lo llargues que són), el desnivell, si te diferentes plantes, amb varies entrades, …

– Són totes accessibles?

– L’accessibilitat va desde grans cavitats, on es pot entrar i recórrer a peu pla sense cap dificultat, fins a d’accés vertical, perquè estiguin situades a algún penyal i després tinguis que anar de genolls o allargat. A Menorca sa majoria són cavitats petites, lo d’anar a peu pla és poc frequent.

– Quines necessitats hi ha? Necessiten ser preservades? Com i per què? Quines dificultats hi ha? 

– La primera necessitat és la dels companys, no es pot practicar espeleologia un tot sol. En quant a equipament personal, mínim casc, llum frontal i bateries de recanvi, recomanable roba i calçat resistent i guants. Les condicions dins les coves són dures i desgasten tot el material ràpidament.

– Necessiten ser preservades?

– Sí que necessiten ser preservades, les cavitats i les seves formacions són un entorn molt fràgil que ha tardat molts milers d’anys en formar-se i que es pot malmetre en un moment. A més a més, també hi ha cavitats amb colònies de rates pinyades que hi ha que deixar que puguin viure tranquiles. En el passat, algunes cavitats, fins hi tot van ser explotades per obtenir-ne materials de construcció, com per exemple sa Cova Polida de Binigaus o sa Cova d’Es Marmol de Cala Blanca que estan rebentades.

– Com i per què?

– Tan fàcil com tenir un cert respecte per la cavitat, millor no tocar res ja que les formacions són molt delicades i pel simple fet de tocar-les es poden rompre, no anar corrent o cridant. Si hi ha colònies de rates pinyades, abstenir-se d’anar-hi per no afectar-les. Bàsicament tenir una certa empatia i sentit comú.

– Quines dificultats hi ha?

– El desconeixement de la gent de com actuar i sa massificació del medi natural.

– Hi ha grups organitzats d’espeleologia a Menorca? Què fan? Qui s´hi pot apuntar i com?

– L’Unió Excursionista Menorquina (UEM) te quatre seccions:

  • Excursionisme
  • Espeleologia
  • Escalada
  • Tir amb fona

Concretament, la secció d’Espeleologia:

  • Tramita llicencies federatives amb la Federació Balear d’Espeleologia.
  • Promou l’activitat de l’espeleologia
  • Gestiona el catàleg de cavitats

Si alguna persona està interessada s’ha de posar en contacte amb la UEM

Compartir a
Plataforma per la Llengua
Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement