Una família d’artistes Per Lola Coll

Llinatge Febrer

Una de les branques del llinatge Febrer de Ferreries, prové de la família de Biniatrum, formada per Francesc Febrer Martí, la seva primera dona, Pilar Coll Al·lès, que va morir quan el seu primer fill tenia 2 anys, i la segona dona, Esperança Al·lès Truyol. En total, van ser 6 fills.

Si un científic volgués investigar si el do artístic és genètic, o s’aprèn,  seria interessant observar el cas de la família Febrer perquè dels descendents de 4 fills (dues van ser fadrines) coneixem 14 artistes, com es pot observar a la il·lustració.

Davant un fet tan sorprenent, és inevitable demanar-se si aquest do està compartit per altres branques de les famílies Febrer, Al·lès, Truyol, Martí o Coll. Per part del llinatge Febrer, Francesc Febrer Martí era germà de Tomeu Febrer, que va tenir 6 fills, cap dels quals (que se sapi) va dedicar-se a tasques artístiques. Els 6 fills eren: Tomeu (capellà, el senyor Bartomeuet), Josep (en Pepe Roig àlies Conde), Tarcisio, Lluís, Milagrosa, i Francesc, casat amb na Paulina. En Francesc tenia dues germanes més que no van tenir fills, una d’elles, sa tia Marieta, que surt a la foto, i que molts recordareu de la posada de Son Gornés.

Família Febrer
Les 3 germanes Febrer Al·lès. Esperança, Maria i Margarita.

Per part materna, a través del llinatge Coll (Pilar Coll, de la branca pintada en verd) sí que es troben connexions artístiques. Na Pilar era germana de Guillem Coll (l’amo de son Bell-Lloquet Nou) i per tant, tia de Pedro Coll Villalonga (en Pedro de Son Bell-lloquet),  amb una filla (Maruja) i dues netes pintores (na Carme i na Nuri Arroyo), un fill i una néta arquitectes, en Guillem i la seva filla Aina, i una néta (Na Marta filla d’en Guillem) que fa feina a una galeria d’art. Na Pilar també era tia de’n Joan Coll (germà d’en Pedro de Son Bell-lloquet), que té dues netes artistes, na Laura Rotger, que transmet l’amor per la calça a instagram, i n’Ester Gómez, que fa de dissenyadora a Jaume Mascaró.

Atès que na Pilar Coll Al·lès era sa mare del primer fill, queda per descobrir amb quins altres arbres familiars comparteixen el do artístic els descendents de la segona dona de Francesc Febrer Martí, Esperança Al·lès Truyol. Una cosa és segura: eren artistes. Mirant la foto marronosa, els més veterans de Ferreries deveu recordar a les germanes Maria i Margarita Febrer Al·lès, conegudes com “ses al·lotes des punt“, co-propietàries de la primera Llibreria i al mateix temps amables mestres de prendes de punt que ajudaven a regir la feina a tothom que els hi demanava.

Les  sorpreses que es descobreixen investigant les connexions amb les  branques Martí (Auxiliadora Martí), Al·lès o Truyol (Esperança Al·lès Truyol)  quedaran per un proper nombre.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.