La nostra experiència en el moviment per l’habitatge Per Pau Pons Febrer i Hugo Al·lès Pons

Pau Pons Febrer, estudia 4rt de sociologia a Barcelona. Hugo Al·lès Pons, llicenciat en estadística

 En concret, on estem participant és en el Grup d’habitatge de Sants (GHAS), aquest és un dels molts grups d’habitatge de barri de la ciutat de Barcelona. El GHAS és una assamblea oberta, sostinguda a partir del suport mutu i solidaritat veïnal, centrada especialment en la defensa del dret a un habitatge digne. Per contextualitzar, aquest grup es va arrencar l’any 2017.  Llavors, hi havia la necessitat creixent a peu de barri de fer xarxa entre les veïnes que patien problemes d’habitatge i fer-hi front. A partir d’aquí, es varen començar a formar desenes d’assamblees contra aquesta problemàtica tant a la ciutat de Barcelona com a nivell espanyol. El grup d’habitatge de Sants, com la gran majoria dels altres grups, són plataformes de base, autogestionades pel propi veïnat del barri, amb una forta independència política i que refusen qualsevol tipus de subvenció.

La majoria dels integrants del grup d’habitatge som persones joves (tot i que et pots trobar gent de totes les edats), generalment amb un fort arrelament al barri. En aquest grup, ens organitzem regularment a través d’una assemblea oberta a tothom i horizontal. Cadascú és lliure d’implicar-se al nivell i al tipus de funcions i activitats que li puguin motivar més, ja sigui donant suport directe a les persones amenaçades per desnonaments, o bé en funcions de negociació, comunicació, formació… Apart d’això, el GHAS també comparteix un projecte d’educació popular amb l’Escola Popular de la Bordeta, amb la idea de conformar un espai pels fillets i filletes del barri i amb la voluntat que se’l facin seu, fomentant la reflexió i el pensament crític.

Des del col·lectiu estem fent una funció que és responsabilitat exclusiva de l’administració pública, i no ho diem nosaltres, ho recull l’article 47 de la constitució: “Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación.”. Sovint, les persones que venen a l’assemblea a demanar recolzament, han estat rebutjades prèviament pels serveis socials de la ciutat. La gran majoria són famílies, o mares separades amb fills menors a càrrec, en menor mesura gent gran i joves, amb problemes econòmics, normalment perquè han perdut la feina, o bé el sou que guanyen no els hi permet pagar el lloguer. Aquests, acudeixen a l’assemblea, en general força angoixats, amb una data o amenaça de desnonament i sense una alternativa habitacional.

L’objectiu del GHAS es construir una comunitat al barri que posi al centre les persones, fomentant l’organització per tal de millorar les condicions de vida dels que hi viuen. La participació en aquest espai assembleari, ens ha ajudat a formar-nos i presenciar en primera persona la problemàtica de l’habitatge que es dona, tant en el  barri de Sants, com a la nostra illa i la resta del país. Segons la nostra opinió, una realitat que sovint s’obvia per part dels mitjans de comunicació.

La situació de l’habitatge a Menorca 

Per acabar, us convidem a fer una petita reflexió sobre l’actual situació habitacional a la nostra illa.  Només un 0.004% dels habitatges de Menorca estan enfocades a habitatge social, una xifra molt baixa en comparació a la mitjana de la Unió Europea que es troba al voltant del 11%. Si fem un cop d’ull a les últimes dades publicades pel Consell General del Poder Judicial sobre els desnonaments i usurpacions (ocupacions d’habitatges deshabitats), podem observar que l’any passat hi va haver un total de 86 desnonaments, el 83,7% eren de famílies que no podien fer front el lloguer. Per altre banda, segons dades del Ministeri de l’Interior, s’han fet 77 denúncies per usurpació els últims cinc anys (15 denúncies anuals de mitjana). 

Tot i que patim molts més desnonaments que ocupacions, tenim el 10% dels habitatges buits (propietat de bancs), un parc d’habitatge públic residual i el preu del lloguer s’ha disparat els últims anys. Tot i així, segurament heu sentit xerrar molt sobre la problemàtica de l’ocupació, sovint sobreexposada pels mitjans locals i nacionals, creant una alarma social, que amaga el verdader problema d’accés a l’habitatge. Una vegada exposades les dades, que si més no, fan una radiografia de la realitat en matèria d’habitatge a l’illa de Menorca, donem peu a reflexionar-hi.

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.