Tere Coll, propietària Farmers & Co. Barcelona: “A Catalunya coneixen el producte illenc molt més del que ens pensam” Per Itziar Lecea

Tere Coll, Farmers & Co.Barcelona

“Som la botiga de la gent del camp de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera”, resa la descripció de l’Instagram de na Tere Coll. Ella és la propietària de la botiga franquiciada de la marca Farmers & Co a Barcelona, la branca comercial dels productes de Sa Cooperativa del Camp. El 5 de març haurà fet un any des de la inauguració d’aquest espai gastronòmic illenc enmig del barri de Gràcia, al carrer Sant Lluís nº 105. Una aventura amb la qual na Tere està molt contenta, a pesar de l’any difícil en què va inaugurar. El reclam més sonat -sobrassada a part- és na Montse, la vaca frisona que presideix el mostrador de la botiga.

La ferrerienca Tere Coll es troba ben acompanyada per na Montse, a qui per Carnaval va disfressar de vaca punk. Per celebrar l’1 de març, ha lluit la bandera de les Illes. I és que, com diu na Tere, “a la botiga també don a conèixer la nostra cultura. A través del producte, de les converses amb els clients i a través de petits detalls, com fer oferta de sobrassada pel darrer dimarts”. Aquest mes ens explica com és ser un petit oasi illenc enmig de Barcelona.

– Com vas decidir de muntar una franquícia de Farmers & Co. enmig de Gràcia?

– Jo a Barcelona duc uns 17 anys aproximadament. Sempre havia fet feina a hoteleria, però és una feina que cansa bastant i vaig voler fer un canvi. Va ser així com, en un dinar familiar, va sortir el tema que voldria muntar alguna cosa relacionada amb Menorca. Hi havia llocs com l’Espai Mallorca que tenien productes illencs. Però sempre en trobava a faltar algun. I va ser la família que em va animar a xerrar amb Farmers per poder muntar una botiga franquiciada a Barcelona. Els vaig enviar un correu i des d’allà va començar tot. Em van contestar tot d’una molt interessats en poder tenir una menorquina que pogués vendre producte! I estic descobrint moltes coses, perquè el producte de Menorca el conec bastant, però els de les altres illes els estic encara interioritzant. Per exemple, la pasta burballa de Mallorca, que ara també venen a Farmers d’Alaior gràcies a jo. És una pasta que és molt gustosa i la solen fer amb caldo. Molt bona!

– Què és el que més demanen els barcelonins a la teva botiga?

– La sobrassada! En tenc bastant de Menorca, la tendra i la curada, normal i picant, de Meloussa. I la de porc negre de Mallorca. Per tema econòmic surt una mica més la de Menorca, perquè és un poc més barata. També em demanen molt el cuixot o el camallot. També la car i xulla. Normalment sempre demanen primer algun consell i els hi explic les diferències. I una vegada que ho proven, solen repetir. Però ja et dic que la gent entra aquí per la sobrassada i després s’atreveix amb altres productes.

Tere Coll, Farmers & Co.Barcelona

– I com és açò de vendre producte local de les altres illes?

– Molt bo! Coses com la pasta burballa que la vaig provar de casualitat, per poder donar consells. Al barri de Gràcia viuen molts de mallorquins i sempre les hi deman que m’expliquin i em donin informació per poder ampliar el catàleg de productes. Que mallorquins, eivissencs o formenterencs t’expliquin les curiositats dels seus productes i aprendre coses noves cada dia és molt estimulant.

– Com ha estat la rebuda d’un punt de venda de producte balear a Barcelona?

– El que sempre he viscut, des del minut 0 que vaig trepitjar Barcelona, és que a les gents de les Illes ens tenen en un pedestal. I quan descobreixen la botiga s’emocionen i tot. Ara amb el confinament hi ha gent de Barcelona que s’enyora perquè no hi poden anar a les Illes. Aquesta estima que tenen cap a la nostra terra fa que, el que més xali de la botiga sigui el tracte. No és com en un supermercat. La gran majoria de vegades he d’explicar els sabors, les receptes… al final també m’agrada molt sentir les històries que m’expliquen ells i les seves experiències a Menorca o a les altres Illes.

– Hi ha algun producte que enyorin més que d’altres?

– Em demanen bastant el flaó d’Eivissa, les panades o les ensaïmades. Al ser producte fresc és un poc complicat de tenir, però ho estic estudiant. El que em sorprèn és que la gent té més coneixement dels nostres productes del que ens pensam. La gent que té casa a Menorca o a les altres illes s’interessa molt pel producte i la cultura. I si no ho troben aquí, demanen a on ho poden anar a cercar a les illes quan hi puguin tornar. El que els hi solec recomanar és aprofitar les visites a les illes per conèixer com es fan els productes. Farmers té un apartat que es diu Farmers Way, que són visites guiades per veure com es fa el formatge, la mel, etc. I sabent que la situació era delicada l’estiu passat, hi va haver moltíssima gent que es va apuntar a aquests tallers quan van viatjar. Crec que es pot fomentar molt més, perquè a part de platja els podem mostrar, per exemple, com es fa el formatge, perquè els hi encanta. És una manera de fomentar el coneixement de la nostra cultura.

– Tot i obrir a finals de 2019, ens comentes que vas inaugurar el 5 de març de 2020. Com va anar?

– La inauguració va ser molt xula. Va venir un grup de l’Espai Mallorca a fer un ball de bot i vaig xalar molt, tot i els nervis de muntar un negoci. Tenia molt clar que la botiga havia de ser a Gràcia. Aquest barri acull els foguerons de Sant Antoni i hi ha molta arrel mallorquina. Mai he enfocat la botiga cap a la gent de les Illes que viu fora. Si no per a persones de Barcelona. A més que són productes de pagès, molt natural i artesà. I açò agrada molt. Saber què es menja, la gent ho cerca molt. El fet de poder-lis explicar l’origen dels productes els agrada molt. Per exemple, quan em demanen sobrassada sempre deman si ja en coneixen, perquè són molt diferents les de Mallorca de les de Menorca. També tenc la sort de tenir una germana que és cuinera i sempre puc fer algunes recomanacions per fer receptes o saber quina recomanar segons el que en vulguin fer. També m’han demanat, més de cara a l’estiu, la recepta per la pomada. Lo bo és que la gent t’escolta, et fa cas i tornen contents d’haver provat els que els hi vaig comentar. També vaig molt segura que el producte que tenc és bo. Però anima molt quan tornen i diuen que els hi ha agradat.

– Estàs ben acompanyada per una vaca frisona, de nom Montse… ens n’expliques la història?

Tere Coll, Farmers & Co.Barcelona

– Na Montse va venir amb la franquícia. Amb Farmers vam anar perfilant el tema de la decoració per la inauguració. Jo som una enamorada dels cavalls i em feia il·lusió posar una figura d’un cavall i els hi vaig dir, mig de broma. I un dia em va arribar un camió, sense jo esperar res, i quan em van obrir la porta va aparèixer la vaca. Em vaig enamorar instantàniament! L’aparador és de vidre i està bé per posar productes, però la vaca crida molt l’atenció. I la decoració en general està molt pensada, és molt de casa. Per exemple, ma mare, na Rosalia, em va fer les “puntilles” de les cortines, fetes amb teles mallorquines. La realitat és que, al ser una botiga diferent, la decoració fa gràcia a la gent d’aquí, i sempre demanen. Per exemple, per les barreres que tenc de S’Arader. He procurat dur tot el possible de casa i fer pàtria!

Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.