Maria Janer, més de trenta anys creant artesania El proper dia 20 d’abril farà trenta-u anys que Maria Janer va obrir les portes del seu taller botiga

Maria Janer

La primera impressió al trobar-me amb Maria Janer al seu taller botiga és la d’estar a punt de compartir una estona diferent. L’espai és un lloc lluminós, diàfan, on cada petit detall està cuidat amb delicadesa. Ella em rep amb un gran somriure i, també, amb molta llum; físicament no passa desapercebuda, hi ha quelcom que la fa una persona interessant sense haver intercanviat, encara, una paraula.

  Qui és Maria Janer?

– Som na Maria Janer, nascuda a Ferreries, i fa trenta anys, el 20 d’aquest proper mes d’abril en farà trenta-u, que tinc la tenda. És una botiga diferent, artesana, amb productes d’artesans de Menorca i moltes coses meves, creacions pròpies. També hi ha coses que no són de Menorca, per poder oferir varietat, però el vuitanta per cent del producte que hi ha a la botiga és d’aquí.

– Què et fa decidir-te a obrir una botiga com la teva?

Maria Janer– Tot va començar quan em va caure a les mans una revista de macramé i nusos; estava a un taller a l’església amb una monja i va ser quan em vaig adonar que necessitava i volia un canvi. Fa trenta-cinc o quaranta anys tot era molt diferent. Per motius personals jo volia fer aquest canvi, i aquí no trobava com fer-ho, feia feina a una fàbrica, una feina que no m’agradava, estava bé però no m’omplia, llavors vaig decidir anar a Barcelona. Que algú anés a estudiar fora no era l’habitual; tot i que amb molts d’impediments: era dona, els meus pares tampoc es podien permetre pagar-me els estudis… vaig marxar amb passatge d’anada, sense tornada. Volia sortir, només havia sortit una vegada de Menorca, i a Barcelona hi havia una amiga que estava estudiant i el primer mes vaig estar amb ella a una residència. A l’escola Massana, em van recomanar tallers per anar-me formant, sense titulació. Jo ho feia com a quelcom personal, volia descobrir.

– I l’experiència viscuda a Barcelona fa que et decideixis a obrir la tenda?

– Sí. Vaig estar tres o quatre anys alternant la meva feina de temporada amb les estades a Barcelona; va ser el grup de gent que vaig anar coneixent allà, el grup d’amics, que em va animar a obrir el taller. Al començament l’espai era la meitat del que és ara, es taller i la botiga estaven separats per un armari. Aquí, a Menorca, no hi havia material de manualitats i belles arts, jo no en trobava, i vaig decidir tenir-ne a la botiga, per vendre. Alhora participava a diferents llocs, a l’escola d’art que hi havia a Es Born, a Ciutadella, i aquí mateix, a Ferreries, fent tallers i compartint els coneixements que havia anat aprenent a Barcelona; em va servir per començar a introduir-me dins d’aquest món, i a conèixer gent diferent.

– Obrir una botiga com la teva, a Ferreries, fa més de tres dècades… Van ser difícils els primers anys? 

– No, van ser uns principis bons. Va ser un començar de “vaig a fer cosa que m’agrada.” No com a negoci, ni amb cap idea d’ampliar. Anaven arribant comandes, feia cosetes meves, pintava seda… També tenia el taller, i feia la feina dels tallers fora. A l’octubre acostumava a tancar la tenda i continuava marxant a fer cursos o simplement a omplir-me, veure exposicions… Després venia plena, amb una energia diferent.

– Segueixes fent tallers?

Maria Janer– Sí, en segueixo fent, quan es permet i en condicions diferents; sempre vaig pensant coses noves. Enguany vaig pensar que els tallers havien de ser oberts: la gent no s’ha d’apuntar, ve i si hi ha lloc queda. N’hi ha hagut cada dissabte, però ara la gent no està compromesa a inscriure’s amb antelació. Són tallers que estan bé de preu i que fan que la gent borini. Al Nadal vam fer estrelles de fil, arbres petitets de Nadal… No som més de sis persones, duren dues horetes, però tampoc cal quedar tota l’estona, i a un preu raonable. El més important és que hi hagi moviment. Poden consultar les propostes a Instagram i Facebook (Maria Janer Artesania).

– Com és el client que ve fins aquí i quins són els productes que hi troba?

– Ve molta gent de fora, sobretot durant els mesos de temporada, però des de fa ja uns anys hi ha molt de client de per tota Menorca; gent de Maó, de Ciutadella, gent que sap que aquí troben coses diferents i com cuido tots els detalls, començant per l’empaquetatge. 

Una anècdota és que fa uns anys va venir en Carlos Mascaró amb un quadre seu que li volia regalar a n’Antonio Gala, i volia que jo li fes l’empaquetatge. Quan li va portar, l’escriptor no el volia obrir, només se’l mirava, per tots els motius que hi havia a l’empaquetat i els records que aquest li despertava.

El client sap que trobarà productes d’artesans de Menorca. Ceràmica, coses de paper maixé de na Sílvia Vivó, cosmètica natural d’ Atalis, joieria de plata, espelmes, mikados i encens naturals fets a mà, làmpades de na Flora Ritman, quadres d’en Jorge amb motius de Menorca. Hi ha una secció amb tot el que seria material per fer manualitats i pintar, i cosetes noves que anem afegint perquè la gent ho demana i no ho troben enlloc més, com són cintes, ràfies, elàstics, macramé, per fer polseres… I producte artesanal que faig jo: taules i cadires de fusta, tovalloles amb caputxa, caixetes, ventalls, bosses, paraigües… tot pintat a mà. A més de les avarques Ria, amb qui treballo des del 2000. Fem tots els pintats, tot a mà, una per una.

Maria Janer diu que algun cop li ha passat pel cap tancar la porta del seu taller botiga, però que de seguida descarta la idea. Es defineix a sí mateixa com a “una dona oberta a tot!” i qualsevol projecte nou li sembla engrescador… de fet, diu tenir-ne un parell en ment per enguany. Na Maria gaudeix amb la seva feina i ho transmet!

Text: Mary Moro
Fotos: Maria Janer
Compartir a
Balearia #MeVoySeguro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Informació bàsica sobre protecció de dades
Setmanaris i Revesteixes SL (d'ara endavant, Foodies on Menorca), com a responsable d'aquesta web, l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats amb la finalitat d'atendre les seves consultes i remetre-li informació del seu interès. En enviar el formulari, Vostè legitima a Foodies on Menorca i dona el seu consentiment a aquest tractament i registre de les seves dades. Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i supressió de les seves dades contactant amb el Delegat de Protecció de Dades en les formes que s'indiquen en la nostra Política de Privacitat o presentar una reclamació davant l'Agència de Protecció de Dades.