L’Auditori de Ferreries és una sala “petita” en dimensió. Però gran en activitat i dinamització del poble. La gestió va a càrrec de l’Ateneu Musical, que a finals de 2020 va tornar a guanyar el concurs de gestió per cinc anys més. Després d’una “aturada obligatòria” en la programació per haver passat Menorca a nivell 4 de risc, el març arriba florit d’espectacles. I amb fites més importants d’aquí a uns mesos que esperen poder oferir a un públic que s’ha mostrat fidel en els primers cinc anys de vida de l’Auditori. En xerram amb la programadora de la sala, Francina Moll, i el president de l’Ateneu Musical, Joan Lluís Torres.
– Com és el dia a dia d’un auditori que és l’enveja de molts dels pobles de Menorca?
– Francina: Fa 5 anys que ho gestionam l’Ateneu Musical de Ferreries, des del novembre de 2015. L’equip de gestió el formam en Quique Alonso Caballo, que és el gerent, na Laura Barrera Marquès, que s’encarrega de coordinar el centre de formació i jo mateixa, com a cap de programació i comunicació. Crec que ha estat important ser un equip de tres ferreriencs i conèixer la realitat del poble.
– L’equipament és municipal. Com combinau la gestió per part de l’Ateneu i la vessant pública de l’espai?
– Francina: Dintre del pla de gestió es contempla que l’Ajuntament tengui 12 usos a la seva disponibilitat i criteri. I l’Ateneu en fem 12 més. A banda d’aquests usos estipulats al contracte de gestió, la resta ve donada per peticions que ens fan per vingudes d’altres llocs de Menorca o fins i tot de fora. Per exemple, col·laborem bastant amb la sala Albert Camus de Sant Lluís, que per aforament s’assembla bastant a l’Auditori i ens és fàcil programar un mateix espectacle el mateix cap de setmana. Un dia al llevant de l’illa i un dia més cap a ponent. Amb l’Ajuntament de Ferreries també fem moltes activitats de forma conjunta.
– Quan mireu cap enrere en el temps, què heu aconseguit?
– Francina: Hem aconseguit, en aquests 5 anys, convertir l’Auditori en el dinamitzador de Ferreries a través de la cultura. Hem fet molt d’anys sense cap tipus d’equipament cultural i les activitats es feien a la plaça, a l’aire lliure. I hem aconseguit educar al públic per venir fins aquí i que es pagui una entrada per poder tenir una programació més àmplia. Pel que fa a la programació sempre intentam abastir totes les necessitats culturals per tot tipus de públic. Sabem que no ens podem comparar amb el Principal de Maó, però hem aconseguit ser una referència dintre del circuit cultural menorquí i balear. Per exemple, quan he anat a la Fira B hem aconseguit durs espectacles d’altres illes. El que sí que vam tenir molt clar era que s’havien de dosificar les activitats, de manera que hem cobert tot l’espectre de públic cada mes. És cert que rebem moltes propostes, però hem de pensar bé si les activitats que fem podran agradar o no al públic illenc. Crec que l’Auditori, com a equipament escènic, no ha aconseguit només programar. Si no també promocionar Ferreries. Els espectacles que tenen un interès més d’àmbit insular fa que el públic que ve fins aquí, quedi al poble. Ja sigui per dinar, sopar o passar una estona abans o després de l’activitat. De fet, tenim el retorn dels establiments d’hoteleria del poble que ens han comentat que noten els dies que hi ha espectacles d’àmbit o interès insular.
– El 2020, com vos ha afectat?
– Francina: El 2020 hem reduït públic i activitats, com era d’esperar. En un any normal havíem aconseguit arribar a una mitja de 10.000 persones l’any, que no està gens malament tenint en compte que l’aforament de la sala ronda els 250. I programaven unes 90 activitats. Durant l’any passat van passar 4.900 persones en 56 espectacles. El que hem fet, per tal de mantenir l’activitat, és aprofitar al màxim la terrassa i el hall. De fet, és l’any que més hem aprofitat la terrassa, perquè la gent se sent més segura. Tot i que hem demostrat, entre tots, que la cultura és segura. L’Ajuntament ha programat molt durant el 2020, per incentivar la contractació d’artistes locals. També hem fet el cine a la fresca, que fèiem cada any i funciona. Abans només fèiem una setmana d’agost. Però el 2020 ho vam allargar fins a 8 setmanes: 4 diumenges de juliol i 4 d’agost. I el públic va respondre molt bé.
– La part de formació és també important, com comenta en Joan Lluís Torres.
– Joan Lluís: En un dia normal, et pots trobar als capvespres fins a 150 persones. No hem d’oblidar que quan es va projectar aquest equipament, l’Ajuntament el va concebre com a sala i centre de formació. Els primers que vam entrar, de fet, vam ser l’Ateneu Musical a fer les nostres activitats de formació. I se’ns va ajuntar la bona sort que vam guanyar el concurs de gestió, també. Per tant, tenim la doble funció: gestionam l’espai en nom del consistori i com Ateneu Musical omplim una part de formació, que completen altres entitats, com formació professional, ball, etc. Una de les darreres entitats en entrar ha estat l’Escola de Dansa.
– Com va ser la desescalada després del confinament en les activitats de formació?
– Joan Lluís: L’Escola de Música va reprendre l’activitat ja dintre de l’actual curs. En canvi, enguany l’hem començat amb totes les garanties que, passi el que passi, el curs seguirà, perquè hem habilitat eines digitals. Per sort, som escola reconeguda i fins i tot en fase 4 hem pogut seguir fent classe.
– Heu tornat, llavors, a l’activitat normal del centre?
– No. Crec que un dels drames de la pandèmia serà seguir l’activitat d’entitats com la coral o la banda de música. Hi ha músics que hem anat perdent pel camí pel fet que s’han pogut fer pocs assajos i tampoc es fan actuacions. Per un músic, no poder trepitjar un escenari en moments clau, com poden ser les festes de Sant Bartomeu, és un al·licient que es perd. Serà complicat tornar a tenir una coral o una banda com cal. Tot i que, per exemple, la banda ha seguit assajant fins a entrar en fase 4, en grups petits. Hem seguit “entrenant”. Però ja vorem quan ho podem reprendre.

– Tornant a la programació, que repreneu aquest mes de març, com ha canviat després de la pandèmia?
– Francina: La gran diferència és que abans teníem la programació llesta a mig any vista i ara anam mes a mes. Però pel mes de març, que tornam a reprendre l’activitat després de la fase 4, ja tenim actuacions damunt calendari. I també tenim algunes activitats per més endavant marcades, com el Festival de Jazz pel mes de maig, que ja ens han dit que vindran sigui com sigui. I si no es pot fer activitat a dintre de la sala, empraran la terrassa. Si bé és cert que ningú ens va dir que havíem de tancar la sala, perquè podíem obrir amb un 30% d’aforament, vam voler ser prudents i deixar passar un temps, com van fer altres equipaments culturals a Menorca.
– Quines cites podem apuntar al calendari?
– Francina: Dia 7 de març reprendrem l’activitat amb cinema infantil. Per dia 14 tenim un espectacle familiar que es diu Bubble Clown. Dia 20 vindrà en Shanti Gordi amb el grup que ha muntat pel tribut que fan al grup anglès Genesis. I dia 26 projectarem un documental que es diu “70% illa líquida”, que l’havíem ajornat.